Reaksi masyarakat tempatan Sejarah Dunia STPM Semester 1

Kongsikan Sekarang

Reaksi masyarakat tempatan Sejarah Dunia STPM Semester 1

 

4.1 Reaksi masyarakat tempatan

4.1    Reaksi masyarakat tempatan terhadap perluasan kuasa Barat (China & India)

4.1.1  Reaksi Masyarakat Tempatan China

Soalan 86: Bincangkan isu-isu atau Faktor-faktor yang merenggangkan hubungan China dan Barat.

Pendahuluan 

 • Pertengahan abad ke 19, imperialis Barat mula mengasak China yg membuatkan era baharu dalam sejarah  China kerana kedaulatannya diceroboh  oleh kuasa Barat. Hal demikian membawa kepada kerenggangan hubungan pihak Barat dan China. Namun Kerajaan China masih berbangga dengan menganggap negara mereka ‘Middle Kingdom’.  iaitu mempunyai tamadun yang tinggi.  Mereka keberatan menjalinkan hubungan diplomatik dengan negara Barat kerana menggangap orang Barat sebagai Fan Len (orang gasar) dan Fan Kwae (hantu Asing)
 • Sistem pemerintahan China juga tidak mempunyai pejabat hal ehwal luar. Maharaja institusi tertinggi diikuti majlis tinggi dan sekretariat tertinggi. Timbul ketegangan hubungan antara kuasa Barat dengan China hingga membawa peperangan kedua belah   pihak dan memberi impak besar  kepada sejarah perjalanan China. 

Isi-isi penting:

    Isu perdagangan

 • Pedagang barat terutamanya British mengharapkan keuntungan perdagangan yang berlipat ganda jika mereka menjalankan perdagangan dengan Negara China  tetapi impian mereka tidak kesampaian disebabkan kerajaan Manchu mengamalkan dasar tutup pintu atau disebut dasar pemencilan . Masyarakat China mempunyai pandangan yang negatif terhadap perdagangan dan menganggap perdagangan sebagai pekerjaan yang hina. Justeru, perdagangan tidak digalakan terutama dengan kuasa-kuasa barat. Sebaliknya perhatian diberikan kepada pertanian sara diri.
 • Pemerintaha China mengenakan pelbagai sekatan keatas pedagang asing. Pedagang asing dibenarkan sebagai Co-hong .Barang yang diniagakan juga ditentukan oleh Co-hong .

Isu candu

 • Perdagan barat dengan China lebih menyebelahi pihak China. Pihak British cuba membawa barang mereka dari India dengan memperkenalkan barangan tekstil di China tetapi gagalmenembusipasaran China. Mereka amat memerlukan eh dan sutera dari China yang mendapat permintaan tinggi di Eropah. Keengganan China membeli barang dari britian menyebabkan wujudnya perdagangan satu hala yang merugikan kerajaan British. Oleh yang demikian bagi mengimbangi perdagangan yang berat sebelah itu ,pedagang Barat mencari alternatif dengan membawa masuk candu dari IIndia.
 • Candu kemudiannya menjadi barang paling digemari oleh masyarakat China tidak kira golongan bangsawan atau atasan.
 • Kemasukan Candu mengakibatkan pengaliranwang keluar yang banyak .Keadaan ini telah menjejaskan ekonomi China.Pada tahun 1838,Maharaja Tao Kuang telah mengeluarkan perintah yang mengharamkan penggunaan dan perdagangan candu.

Isu perundangan

 • Isu perundangan turut menjadi isu yang merenggangkan hubungan China dengan kuasa-kuasa Barat . Mengikut prinsip keadilan China  “ seseorang yang dituduh melakukan jenayah dianggap bersalah sehinggalah kebenaran dapat dibuktikan “.
 • Falsafah undang-undang di China berbeza dengan falsafah undang-undang barat .Undang-undang barat berdasarkan konsep “ tanggungjawab individu “ manakal China pula “doktrin tanggungjawab berkumpulan “ diamalkan.

Isu agama Kristian

 • Perasaan anti asing bertambah kerana kegiatan mubaligh Kristian di kawasan pendalaman dan luar dari Canton. Ramai rakyat China Berjaya  dikristiankan .
 • Perkembangan ini mengancam kebudayaan dan tradisi orang China yang berpegang kepada kepecayaan nnek moyang,Confucius,dan Taoisme.

Isu kawasan petempatan orang asing

 • Mempunyai sistem pentadbiran tersendiri dan tidak dikawal oleh pemerintahan China. Penduduk hanya perlu membayar pajakan kepada China. Di wilayah pajakan ini, orang asing membentuk majlis perbandaran mereka sendiri, undang-undang, mahkamah, polis dan pasukan pertahanan awam.
 • Pihak British dan Amerika Syarikat bersetuju menggabungkab wilayah konsensi mereka kepada satu pentadbiran. Kuasa Barat juga menceroboh secara langsung wilayah China . Pengambilan Hong kong oleh British, Macau oleh Portugis, China juga menghadapi masalah pencerobohan Rusia di lli, singkiang.

Isu Pengenalan teknologi Barat.

 • Pengenalan teknologi barat di China telah menyebabkan pengganguran berlaku dalam masyarakat China dalam jumlah yang ramai.Pengenalan teknik baharu dalam bidang perlombongan mempercepatkan penggunaan sumber alam yang jumlahnya terhad.
 • Sarjana China percaya bahawa barat tidak ikhlas mengajar. Mereka juga percaya bahawa pengenalan teknologi Barat hanya membawa keuntungan jangka masa pendek sahaja.

Penutup

 • Akibat tindakan-tindakan tersebut, akhirnya kuasa-kuasa Barat berjaya menguasai China. China terpaksa diperintah oleh kuasa Barat.

Soalan 87: Huraikan tindakan yang dilakukan oleh masyarakat China terhadap campur tangan pihak   asing.

Pendahuluan

 • Pada pertengahan abad ke-19, China mula diasak oleh imperialis Barat. Keadaan ini memulakan era baharu dalam searah China kerana kedaulatannya diceroboh oleh kuasa barat. Ketidakpuasan hati para pedagang dan pegawai Barat mula memuncak dengan pelbagai insiden yang mereggangkan hubungan antara pihak Barat dan kerajaan China.
 • Kerenggangan hubungan China terhadap kuasa Barat berpunca kepada beberapa isu iaitu isu perdagangan, candu, perundangan, agama Kristian, kawasan petempatan orang asing, dan teknologi Barat. Atas masalah ini, China telah melakukan beberapa tindakan.

Isi-isi penting:

 1. Tindakan anti terhadap kuasa asing. Terdapat dua kumpulan anti asing di China. Kumpulan pertama ialah golongan yang membenci orang asing tetapi tidak bertindak. Kumpulan kedua ialah golongan yang menolak semua kehadiran asing seperti agama Kristian dan teknologi Barat. Agama Kristian yang dibawa oleh orang Barat megancam kedudukan agama dan kepercayaan tradisi China seperti Confucius, Taoisme dan Buddha. Pada tahun 1870, berlaku gerakan menentang mubaligh Kristian di Tientsin. Orang China berprasangka buruk terhadap aktiviti membaptis yang dijalankan oleh rahib wanita terhadap kanak-kanak China yang sakit.Golongan mubaligh dituduh mencungkil mata kanak-kanak untuk tujuan membuat logam yang berharga. Ada juga tuduhan menyatakan bahawa kanak-kanak China disihir, dipotong badan, diambil hati, dan mata mereka untuk dijadikan ubat.
 1. Pemberontakan boxer Pada tahun 1899, orang China marah dengan tindak-tanduk kuasa asing yag menceroboh wilayah China. Peristiwa ini dikenali sebagai pemberontakan boxer. Pengikut Boxer mendakwa aktiviti orang asing telah membawa kemarahan Tuhan yang menurunkan bencana kepada penduduk China. Oleh itu, orang China bertanggungjawab untuk menghapuskan oraang asing yang ada dibumi China. Kumpulan Boxer (peninju) medapat restu daripada maharani dan gabenor-gabenor wilayah. Mereka menggalakkan perkembangan kongsi gelap bertujuan memperkuatkan China supaya tidak terjejas oleh kemaraan kuasa-kuasa barat yang semakin berleluasa ketika itu.
 1. Maharani Dowager juga telah mengisytiharkan perang terhadap kuasa Barat. Tindakan tersebut merupakan akibat rasa terkilan kerana campur tangan Barat dalam urusan Negara China. Keputusan mengisytiharka perang tidak medapat sokongan daripada pegawai-pegawainya di beberapa wilayah China. Pegawai seperti Chang Chih-tung dan Li Hung-chang telah mengabaikan arahan Maharani Dowager berperang dengan Barat. Ada juga pegawai di wilayah tertentu yang memberi jaminan utuk melindungi warga asing. Oleh itu, kebangkitan Gerakan Boxer hanya meletus di beberapa kawasan sahaja seperti Peking, Shansi, Tientsin, Manchuria, dan Mongolia.
 1. Pemberontakan Boxer telah menyatukan kuasa-kuasa Barat untuk menghantar tentera ke China. Pada tahun 1900, terdapat lebih 45000 tentera bersekutu di utara China. Satu pasukan tentera yang terdiri daripada pelbagai Negara telah dibentuk oleh Setiausaha Amerika Syarikat, iaitu John Hays. Pasukan ini telah berjaya mengalahkan pasukan Boxer dan kerajaan China di Peking pada Ogos 1900. Maharani Dowager, maharaja dan pengikutnya telah melarikan diri ke Sian. Pada tahun 1901, satu perjanjian telah ditandatangani untuk menamatkan Pemberontakan Boxer yang dikenali sebagai Protokol Boxer.
 1. Protokol Boxer 1901, kandungannya ialah yang pertama Kerajaan China perlu menghadap Maharaja Jerman untuk menyampaikan rasa kesal atas pembunuhan Baron Von Ketteler. Kerajaan China juga diminta membina tugu peringatan kematian von Kettler di tempat beliau dibunuh. Tugu itu ditulis dengan kata-kata kekesalan pihak Maharaja China atas kematian von kettler dalam tiga bahasa, iaitu Latin, Jerman, dan China. Tentera asing dibenarkan bertempat di 12 kawasan strategik sepanjang jalan kereta api dari Peking hingga ke Shanhaikuan. Kuasa Barat mendapat hak untuk mengekalkan tentera di Peking yang bertujuan untuk menjaga kedutaan asing. Kerajaan China akan membayar kerugian sebanyak 67.5 juta paun secara insuran selama 39 tahun. Menyekat pengimportan senjata api dan peluru ke China selama lima tahun. Menghukum pemimpin-pemimpin yang menyokong Pemberontakan Boxer.

Penutup   

 • Akibat tindakan-tindakan tersebut, akhirnya kuasa-kuasa Barat berjaya menguasai China. China terpaksa diperintah oleh kuasa Barat.

Soalan 88: Huraikan faktor-faktor Perang Candu Pertama (1839-1842).

Pendahuluan :

 • Perang Candu Pertama (1839-1842) juga dikenali sebagai Peperangan Inggeris-China Pertama kerana ekoran tercetusnya pertembungan antara dua kebudayaan yang bertentangan. Dalam pada itu, peperangan ini telah menyebabkan kuasa-kuasa Barat mula bertapak di China dan ia menandakan dinasti Machu telah mengalami kemerosotan.
 • Peperangan ini adalah disebabkan oleh pelbagai faktor dan kesan.

Isi-isi penting :

Faktor-faktor:

(a) Konsep perdagangan yang bertentangan.

 • Kerajaan China dan negara-negara Barat mengamalkan konsep perdagangan yang bertentangan.  Kerajaan China tidak berminat untuk mengadakan hubungan perdagangan dengan negara-negara Barat kerana negara China mampu memenuhi keperluannya dan sumber ekonomi utamanya berasaskan pertanian.  Masyarakat Cina menganggap aktiviti perdagangan sebagai kegiatan yang hina.
 • Masyarakat Barat berpegang kepada dasar perdagangan bebas.  Negara-negara Barat berlumba-lumba untuk mendapatkan pasaran dan bahan mentah untuk kilang-kilang yang muncul ekoran Revolusi Perindustrian. Terdapat permintaan yang tinggi bagi barangan China seperti the dan sutera di Britain.

(b) Sekatan terhadap perdagangan asing.

 • Pada tahun 1757, Maharaja Chien Lung mengeluarkan perintah bahawa pedagang-pedagang asing hanya dibenarkan berdagang di pelabuhan Canton.  Pedagang-pedagang asing tidak dibenarkan membawa anggota keluarga mereka ke pelabuhan Canton. Setelah selesai menjalankan urusan perniagaan di Canton, mereka dikehendaki kembali ke Macau.
 • Pedagang-pedagang asing dibenarkan untuk menjalankan urusan perdagangan melalui kesatuan saudagar China yang di kenali sebagai Co-hong. Tindakan kerajaan China mengenakan cukai-cukai yang tinggi menimbulkan perasaan tidak puas hati dalam kalangan pedagang-pedagang asing.

(c) Sistem hubungan antarabangsa yang bertentangan.

 • China menganggap dirinya sebagai ‘Chung Kao’ atau pusat dunia yang bertamadun. Maharaja China menganggap dirinya sebagai anak syurga dan pemerintah sejagat. Orang Cina menganggap orang Barat sebagai orang gasar yang tidak bertamadun.  Negara China menganggap negara-negara Barat bertaraf  rendah dan tidak mahu menjalinkan hubungan diplomatik atas dasar persamaan taraf.
 • China menganggap semua duta Barat sebagai pembawa ufti yang harus kowtow,  iaitu melutut tanda hormat di hadapan Maharaja. Percubaan British menghantar utusan yang diketuai oleh George Macartney (1793) dan Lord Amherst (1816) ke Peking untuk menuntut perwakilan dan syarat-syarat perdagangan yang liberal menemui kegagalan.

(d) Pertentangan konsep undang-undang.

 • Mengikut konsep undang-undang China, seseorang itu dianggap bersalah sehingga ia membuktikan bahawa ia tidak bersalah. Konsep undang-undang Barat pula menekankan bahawa seseorang itu tidak bersalah sehingga kesalahannya dapat dibuktikan.
 • Pertentangan konsep undang-undang China dan Barat menyebabkan hubungan China dan British menjadi bertambah buruk.

(e) Kekejaman undang-undang China.

 • Pada tahun 1784, seorang kelasi kapal Lady Hugnes telah melepaskan tembakan hormat apabila sampai di Whampoa yang menyebabkan seorang Cina terbunuh. Kelasi berkenaan telah dicekik sehingga mati tanpa sebarang perbicaraan apabila diserahkan kepada kerajaan China.
 • Pada bulan Julai 1839, kelasi-kelasi Inggeris yang mabuk tekah membunuh seorang Cina yang bernama Lin Wei-hsi. Kerajaan China menuntut agar pesalah tersebut diserahkan kepalanya manakala pihak British enggan berbuat demikian.

(f) Kemasukan Candu.

 • Faktor serta-merta yang menyebabkan tercetus Perang Candu Pertama ialah tindakan orang Inggeris membawa masuk bekalan candu ke China. Orang Inggeris menjual candu bagi mengimbangkan perdagangan teh dengan China.
 • Antara tahun 1821 hingga 1839, jumlah candu yang diimport telah meningkat kepada 4244 buah peti kepada 40 200 buah peti.  Perkembangan ini telah mengakibatkan imbangan perdagangan yang tidak menguntungkan China. Pengimportan candu menyebabkan pengaliran keluar wang perak yang telah menjejaskan kesihatan dan menimbulkan masalah sosial dalam kalangan penduduk China.

(g) Tindakan Lin Tsu-hse.

 • Tindakan drastik yang diambil oleh Lin Tsu-hse bagi menghapuskan perdagangan candu telah menyebabkan tercetus perang antara kerajaan China dengan British. Pada tahun 1839, Maharaja China telah melantik Lin Tsu-hse sebagai pesuruhjaya imperial untuk menghapuskan perdagangan candu. Pada 18 Mac 1839,  Lin Tsu-hse telah mengeluarkan titah perintah meminta orang asing supaya menyerahkan semua candu kepada kerajaan China dan memberi akuan untuk tidak membawa masuk candu ke China.
 • Kapten Charles Elliot menyerahkan 20 283 buah peti candu kepada kerajaan China untuk dimusnahkan namun British enggan memberi surat akuan untuk tidak membawa masuk candu ke China. Kapten Elliot bertindak menyerang Chuenpi pada bulan November 1839. British menjadikan peristiwa candu sebagai alasan

Penutup :

 • Sikap angkuh kerajaan China menyebabkan British terpaksa menggunakan kekerasan bagi memaksa kerajaan China membuka pintu kepada kuasa Barat. Perkembangan ini menyebabkan British mengisytiharkan peperangan terhadap kerajaan China pada tahun 1839 yang dikenali sebagai perang Candu Pertama.
 • Perang Candu Pertama meninggalkan kesan yang amat mendalam di dalam bidang politik, ekonomi dan sosial. Perang ini juga meletakkan asa tercetusnya Perang Candu Kedua.

Soalan 89: Huraikan kesan-kesan Perang Candu Pertama (1839-1842).

Pendahuluan :

 • Perang Candu Pertama (1839-1842) juga dikenali sebagai Peperangan Inggeris-China Pertama kerana ekoran tercetusnya pertembungan antara dua kebudayaan yang bertentangan. Dalam pada itu, peperangan ini telah menyebabkan kuasa-kuasa Barat mula bertapak di China dan ia menandakan dinasti Machu telah mengalami kemerosotan.
 • Peperangan ini adalah disebabkan oleh pelbagai faktor dan kesan.

Isi-isi penting :

Kesan-kesan Perang Candu Pertama

Kesan Politik

 • Kemerosotan dinasti Manchu.
 1.             Perang Candu jelas sekali menunjukkan bahawa dinasti Manchu mengalami kemerosotan yang amat ketara.  Kekalahan kerajaan China dalam peperangan tersebut menunjukkan bahawa dinasti Manchu tidak mempunyai keupayaan untuk menghadapi penentangan kuasa-kuasa Barat.
 2.             Kelemahan dinasti Manchu menyebabkan rakyat mula menentang kerajaan hingga tercetus Pemberontakan Taiping.
 • Muncul gerakan menguatkankan diri.
 1.                Perjanjian Nanking menunjukkan kelebihan kuasa-kuasa Barat dalam bidang sains dan teknologi. Perjanjian ini telah menyedarkan masyarakat China tentang kepentingan menguasai ilmu pengetahuan dari Barat.
 2.             Kesedaran ini telah membangkitkan minat masyarakat China untuk memulakan gerakan menguatkan diri.

Kesan Ekonomi

 • Muncul golongan pedagang baru.
 1.             Penghapusan Co-hong menyebabkan muncul golongan pedagang baharu di China. Golongan ini terlibat dalam penubuhan pelbagai jenis industri dan perusahaan.
 2.             Perkembangan ini menyebabkan muncul sistem ekonomi moden menggantikan sistem ekonomi tradisional.
 • Perniagaan candu meningkat.
 1.                Perniagaan candu telah meningkat secara mendadak selepas Perang Candu. Perjanjian Nanking yang menamatkan Perang Candu tidak menyentuh tentang sekatan terhadap perdagangan candu.
 2.                Perkembangan ini menyebabkan jumlah candu yang dibawa masuk oleh saudagar-saudagar Barat meningkat. Umpamanya import candu meningkat sebanyak 300 peratus pada tahun 1858.

Kesan Sosial

 • Penyebaran agama Kristian.
 1.             Masyarakat China terdedah kepada penyebaran agama Kristian. Mubaligh-mubaligh Kristian bebas menyebarkan agama Kristian di pelabuhan-pelabuhan.
 2.             Perkembangan agama Kristian menyebabkan kebudayaan dan adat resam masyarakat Cina terjejas. Masyarakat Cina juga terdedah kepada pemikiran dan pengaruh kebudayaan Barat.
 • Penghapusan amalan kowtow.
 1.             Selepas perjanjian Nanking ditandatangani, amalan kowtow ditamatkan.
 2.             Orang Barat tidak perlu menyembah Maharaja China dengan cara kowtow.

Penutup :

 • Sikap angkuh kerajaan China menyebabkan British terpaksa menggunakan kekerasan bagi memaksa kerajaan China membuka pintu kepada kuasa Barat. Perkembangan ini menyebabkan British mengisytiharkan peperangan terhadap kerajaan China pada tahun 1839 yang dikenali sebagai perang Candu Pertama.
 • Perang Candu Pertama meninggalkan kesan yang amat mendalam di dalam bidang politik, ekonomi dan sosial. Perang ini juga meletakkan asa tercetusnya Perang Candu Kedua.

Soalan 90.Huraikan faktor faktor dan kesan kesan perang candu kedua (1856-1860)

Pendahuluan

 • Pada tahun 1839-1842 berlaku peperangan antara British dengan China yang dikenali sebagai Perang Candu Pertama. Peperangan ini ditamatkan dengan termeterainya Perjanjian Nanking pada 29 Ogos 1842.
 • Perjanjian Nanking hanya menamatkan peperangan tetapi tidak menyelesaikan masalah dalam hubungan antara China dan British. Hubungan antara mereka tetap runcing sehingga mengekibatkan peperangan yang kedua pada 1856-1860 yang dikenali sebagai Perang Candu Kedua atau Perang Arrow.

Isi-isi Penting:

Faktor-faktor Perang Candu Kedua

 1. Kelemahan Perjanjian Nanking. Ahli-ahli sejarah seperti Fairbank, Paul H. Clyde dan Burton F. Beers mendakwa kelemahan Perjanjian Nanking merupakan faktor utama meletuskan peperangan yang kedua antara China dengan British pada 1856-1860. Keengganan China untuk mematuhi syarat-syarat Perjanjian Nanking dan tindakan British untuk memaksa China mematuhinya serta menuntut keistimewaan-keistimewaan tambahan telah meruncingkan hubungan antara China dan British.
 1. Masalah Amoy dan Ningpo. Mengikut Perjanjian Nanking 1842, China membuka 5 pelabuhannya kepada pedagang asing iaitu Canton, Amoy, Foochow, Ningpo dan Shanghai. Walau bagaimanapun, selepas perjanjian tersebut ditandatangani, British mendapati Amoy dan Ningpo tidak sesuai dari segi perdagangan. Oleh itu, mereka telah mendesak China menukar pelabuhan-pelabuhan tersebut dengan pelabuhan-pelabuhan lain yang lebih sesuai. Selain itu, British berhasrat untuk mengembangkan kegiatan perdagangan ke seluruh China. Mereka tidak mahu kegiatan perdagangan hanya tertumpu di 5 pelabuhan perjanjian. Oleh itu, mereka telah mendesak China membuka lebih banyak pelabuhan kepada pedagang asing. Kehendak British tidak dipersetujui oleh China kerana mereka menganggap negeri China telah memberi terlalu banyak keistimewaan kepada kuasa-kuasa barat. Keengganan China untuk memenuhi kehendak British dan tindakan British untuk memaksa China memenuhi tuntutan mereka sudah tentu meruncingkan hubungan antara China dan British.
 2. Masalah Canton dan Foochow. Mengikut Perjanjian Nanking, pedagang-pedagang asing diberi kebebasan berdagang di kesemua 5 pelabuhan perjanjian. Walau bagaimanapun, pedagang-pedagang asing masih lagi dikenakan sekatan-sekatan dan tekanan-tekanan terutamanya di Canton dan Foochow. Keadaan ini berlaku kerana sikap anti asing penduduk tempatan lebih-lebih lagi kerana mereka dipengaruhi oleh pegawai-pegawai sarjana yang merasai kepentingan mereka terjejas akibat kehadiran barat. Selain itu, Maharaja China yang baru menaiki takhta pada 1850 iaitu Hsien Feng dan Pesuruhjaya Tinggi China yang baru dilantik pada 1852 iaitu Yeh Ming Chen juga bersikap anti asing. Penduduk-penduduk tempatan telah memulaukan barang-barang barat. Selain itu, berlaku di Canton pada 1843 dan 1846 iaitu John Davies telah mengarahkan kapal perang British membedil Canton. Sebagai tindak balas, pihak China telah membunuh 6 orang rakyat British. Peristiwa ini sudah tentu meruncingkan hubungan antara China dengan British.
 1. Krisis ekonomi. Perang Candu pertama telah menyebabkan negeri China mengalami krisis ekonomi. China terpaksa mengeluarkan perbelanjaan yang banyak untuk menghadapi peperangan serta bayaran ganti rugi. Kemasukan barang-barang barat telah menjejaskan pasaran barang-barang tempatan. Akibatnya banyak industri tempatan terpaksa ditutup. Kemasukan candu meruncingkan lagi masalah ekonomi negeri China. Bagi mengatasi masalah ekonomi, China telah merayu supaya British mengurangkan ganti rugi. Keengganan British telah menjejaskan hubungan antara mereka
 1. Mambaharui perjanjian. Bila Brtitish menyedari China tidak mematuhi sepenuhnya syarat-syarat Perjanjian Nanking, mereka telah mendesak China supaya diadakan rundingan bagi mengkaji semua syarat-syarat Perjanjian Nanking. Tindakan ini diambil kerana British dipengaruhi oleh syarat Perjanjian Wanghsia 3 Julai 1844 antara China dengan Amerika dan Perjanjian Whampoa 24 Oktober 1844 antara China dengan Perancis yang menegaskan perjanjian-perjanjian tersebut akan dikaji semula dalam tempoh 12 tahun. British menuntut keistimewaan ini berdasarkan prinsip “layanan negara yang diutamakan”. Sekiranya keistimewaan ini dinikmati oleh British, bermakna Perjanjian Nanking perlu dikaji semula pada 1854. British mahu mengkaji semula syarat-syarat Perjanjian Nanking dengan tujuan untuk mendapatkan keistimewaan-keistimewaan tambahan seperti kebebasan berdagang di kawasan pedalaman, Bandar-bandar serta pelabuhan-pelabuhan di pinggir pantai dan juga untuk menempatkan perwakilan diplomatik di Peking. Desakan British supaya China mengkaji semula syarat Perjanjian Nanking dan keengganan China untuk memenuhi kehendak tersebut telah meruncingkan hubungan antara mereka. Pihak China telah mendakwa negeri China telah memberi terlalu banyak keistimewaan kepada kuasa-kuasa barat.

Kesan-kesan Perang Candu Kedua

 1. Menyedarkan China barat lebih superior.Kekalahan China dalam Perang Candu kedua merupakan kekalahan kedua mereka kepada kuasa-kuasa barat dalam tempoh 2 dekad. Kekalahan inimenyedarkan mereka bahawa barat lebih superior daripada China. Buktinya mereka mula meniru teknik-teknik barat untuk dilaksanakan di negeri China. Pemimpin-pemimpin China seperti Tseng Kao Fan, Tso Tsung Tang dan Li Hung Chang telah meniru idea-idea barat dalam politik, ekonomi dan sosial untuk dilaksanakan dalam Rancangan Pembaharuan “Gerakan Memperkuatkan Diri 1864-1894”.
 1. Lahir dua golongan .Peperangan Arrow telah mengakibatkan lahirnya 2 golongan dalam masyarakat China iaitu golongan pro barat dan golongan anti barat. Golongan pro barat meniru idea-idea barat untuk dilaksanakan di negeri China manakala golongan anti barat menjalankan kegiatan menentang kegiatan orang barat serta pengaruh mereka di China. Contohnya pada 21 Jun 1870, mereka telah menyerang rumah kanak-kanak yatim Kristian di Tientsin menyebabkan 20 orang terbunuh termasuk 10 rahib wanita. Pada tahun 1875, Raymond Margary serta 5 orang Cina yang menjadi pengikutnya telah dibunuh semasa menjalankan penyelidikan untuk mencari jalan darat dari Myanmar ke China.
 1. Hubungan diplomatik. Selepas Perang Arrow, China mula mewujudkan hubungan diplomatik atas dasar sama taraf dengan kuasa-kuasa barat. Bagi menguruskan hubungan dengan kuasa-kuasa barat, Pejabat Hal Ehwal Luar yang dikenali sebagai Tsungli Yamen telah diwujudkan pada 11 Mac 1861. Sejak tahun 1861, duta-duta asing mula ditempatkan di Peking. Antara mereka ialah Anson Burlingame (duta Amerika), Frederick Bruce (British), M. Buthemy (Perancis) dan De Balluseck (Rusia). Pada tahun 1866, dengan bantuan Robert Hart, satu perwakilan China yang diketuai oleh Pin Chun telah dihantar ke Eropah. Pada tahun 1868 dengan bantuan Anson Burlingame, satu perwakilan China yang diketuai oleh Chih Kong dan Sun Chia Ku telah dihantar ke Amerika. Perwakilan ini kemudiannya melawat negara-negara Eropah. Sejak tahun 1877, duta-duta China mula ditempatkan di negara-negara asing seperti di Amerika, British, Perancis, Jerman, Rusia, Sweden, Sepanyol dan lain-lain lagi.
 1. Krisis ekonomi. Perang Arrow telah menyebabkan negeri China mengalami krisis ekonomi. China terpaksa mengeluarkan perbelanjaan yang banyak untuk menghadapi peperangan serta bayaran ganti rugi. Kemasukan barang-barang barat telah menjejaskan pasaran barang-barang tempatan. Akibatnya banyak industri tempatan terpaksa ditutup. Kemasukan candu meruncingkan lagi masalah ekonomi di China.
 1. Penghijrahan.  Perang Arrow, ramai rakyat China mula berhijrah ke seberang laut, terutamanya ke Asia Tenggara. Penghijrahan rakyat China semakin hebat bila British menjalankan perdagangan kuli bagi memenuhi keperluan tenaga buruh di Asia Tenggara. Tambahan pula, Kerajaan China juga tidak menyekat penghijrahan rakyatnya ke seberang laut selepas termeterainya Perjanjian Tientsin dan Perjanjian Peking. Orang-orang China sanggup berhijrah kerana mereka telah hilang keyakinan terhadap Kerajaan Manchu serta untuk melarikan diri daripada penderitaan di China.

Soalan 91: Reaksi Masyarakat Tempatan Terhadap Peluang Kuasa Barat di China

Pendahuluan:

 • Pertengahan abad ke 19, imperialis Barat mula mengasak China yg membuatkan era baharu dalam sejarah  China kerana kedaulatannya diceroboh  oleh kuasa Barat. Hal demikian membawa kepada kerenggangan hubungan pihak Barat dan China. Namun Kerajaan China masih berbangga dengan menganggap negara mereka ‘Middle Kingdom’.  iaitu mempunyai tamadun yang tinggi. Mereka keberatan menjalinkan hubungan diplomatik dengan negara Barat kerana menggangap orang Barat sebagai Fan Len (orang gasar) dan Fan Kwae (hantu Asing)
 • Sistem pemerintahan China juga tidak mempunyai pejabat hal ehwal luar. Maharaja institusi tertinggi diikuti majlis tinggi dan sekretariat tertinggi. Timbul ketegangan hubungan antara kuasa Barat dengan China hingga membawa peperangan kedua belah   pihak dan memberi impak besar  kepada sejarah perjalanan China. 

Isi-isi Penting:

Gerakan Menguatkan Diri (1861-1895)

 • Menjelang pertengahan abad ke-19,kuasa-kuasa Barat mengukuhkan kedudukan dan pengaruh di China. Kerajaan juga menghadapi beberapa pemberontakan dalam negeri seperti Pemberontakan Taiping (1851-1864) dan Pemberontakan Nien (1853-1868). Perkembangan ini telah memberi kesedaran kepada pegawai-pegawai istana dan pemimpin-pemimpin wilayah seperti Putera Kung (1833-1898), Tseng Kuo-fan (1811-1872), Li Hung-chang (1823-1901) dan Tso Tsung-tang (1812-1885) mengenai keperluan untuk memodenkan China.
 • Kesedaran untuk memodenkan China telah melahirkan rancangan pemodenan yang dikenali sebagai Gerakan Menguatkan Diri. Tokoh yang mengasaskan idea Gerakan Menguatkan Diri adalah Feng Kuei-fen. Feng Kuei-fen berpendapat China harus memperoleh ilmu daripada Negara-negara Barat untuk memodenkan China. Gerakan ini telah dilaksanakan mulai tahun 1861 dan berlanjutan hingga tahun 1895. Langkah-langkah yang diambil untuk menguatkan diri mencakupi bidang diplomatik, pendidikan, ketenteraan,ekonomi, pentadbiran serta sistem perhubungan dan pengangkutan.

Pemberontakan Boxer

 • Menjelang tahun 1899, tercetus pemberontakan yang di kenali sebagai Pemberontakan Boxer di China. Pemberontakan ini bertujuan menghalau orang asing dari China dan membunuh orang China yang beragama Kristian . Pemberontakan Boxer merupakan reaksi orang Cina terhadap tekanan yang diberikan oleh kuasa-kuasa asing terhadap kerajaan China. Malah anggota gerakan Boxer menganggap orang asing bertanggungjawab terhadap keruntuhan kerajaan Manchu.
 • Mereka menganggap orang asing sebagai punca kepada segala kepincangan yang berlaku dalam bidang politik, ekonomi, dan sosial di China. Gerakan Boxer berasal daripada sebuah kongsi gelap Cina yang di kenali sebagai I Ho Chuan (Persatuan Tinju Keadilan dan Keharmonian). Menjelang tahun 1813, kerajaan mengeluarkan perintah mengharamkan I Ho Chuan kerana pertubuhan ini bersifat antiManchu. Namun anggota persatuan ini bergiat secara sulit di wilayah-wilayah Shantung,Hunan, dan Kiangsu.
 • Menjelang tahun 1818,pengaruh Persatuan I Ho Chuan merebak ke wilayah Chihli. Orang Barat menamakan ahli-ahli kongsi gelap ini sebagai ‘Boxer’ kerana mereka mengamalkan sejenis tinju Cina yang di sertai dengan ilmu sihir. Pemberontakan Boxer meletakkan asas bagi kejatuhan kerjaan Manchu dan kemunculan kerjaan republic di China.

         Gerakan Pembaharuan Ching (1901-1911)

 • Kegagalan Pemberontakan Boxer telah menyebabkan kerajaan Manchu melancarkanGerakan Pembaharuan bagi memodenkan China. Pada 29 Januari 1901,Maharani Dowger Tzu His mengumumkan Gerakan Pembaharuan berteraskan ciri-ciri baik peradaban Barat. Kerjaan Manchu mengarahkan pegawai-pegawai kanan kerajaan untuk mengemukakan cadangan-cadangan pembaharuan.
 • Gabenor Jeneral Liu Kun-I dan Chang Chih-tung telah mengemukakan tiga pucuk surat peringatan kepada pihak istana pada bulan Julai 1901. Antara cadangan-cadangan yang di kemukakan oleh Liu Kun-I dan Chang Chih-tung adalah seperti berikut; Penubuhan sekolah-sekolah awam yang moden; Pembinaan sekolah-sekolah tentera berdasarkan model sekolah tentera Barat; Merombak semula Peperiksaan perkhidmatan Awam; Menghantar pelajar-pelajar ke luar negara untuk mempelajari ilmu Barat dan Menggalakkan pertumbuhan idustri dengan penubuhan sekolah-sekolah teknologi.
 • Pembaharuan yang dilaksanakan oleh gerakan ini meliputi aspek pendidikan, ketenteraan, perlembagaan, ekonomi, sosial dan pentadbiran.

 Penutup

 • Akibat tindakan-tindakan tersebut, akhirnya kuasa-kuasa Barat berjaya menguasai China. China terpaksa diperintah oleh kuasa Barat.

Soalan 92: Huraikan gerakan menguatkan diri (1861-1895) dan pelaksanaannya terhadappeluasan kuasa barat di China.

Pendahuluan

 • Menjelang pertengahan abad ke-19, kuasa-kuasa barat ingin mengukuhkan kedudukan dan pengaruh di China. Kesedaran untuk memodenkan China telah melahirkan rancangan pemodenan yang dikenali sebagai Gerakan menguatkan diri.
 • Sebenarnya, tokoh yang mengasaskan idea gerakan menguatkan diri adalah feng kuei-fen, beliau berpendapat China harus memperoleh ilmu daripada negara-negara barat. Gerakan ini telah dilaksanakan mulai tahun 1861 sehingga 1895. Antara langkah yang diambil mencakupi bidang diplomati, pendidikan, ketenteraan, ekonami, pentadbiran serta sistem perhubungan dan pengangkutan.

Isi-isi penting      

Proses Gerakan Menguatkan Diri

 • Menjelang pertengahan abad ke-19,kuasa-kuasa Barat mengukuhkan kedudukan dan pengaruh di China. Kerajaan juga menghadapi beberapa pemberontakan dalam negeri seperti Pemberontakan Taiping (1851-1864) dan Pemberontakan Nien (1853-1868). Perkembangan ini telah memberi kesedaran kepada pegawai-pegawai istana dan pemimpin-pemimpin wilayah seperti Putera Kung (1833-1898), Tseng Kuo-fan (1811-1872)Li Hung-chang (1823-1901) dan Tso Tsung-tang (1812-1885)mengenai keperluan untuk memodenkan China.
 • Kesedaran untuk memodenkan China telah melahirkan rancangan pemodenan yang dikenali sebagaiGerakan Menguatkan Diri. Tokoh yang mengasaskan idea Gerakan Menguatkan Diri adalah Feng Kuei-fen. Feng Kuei-fen berpendapat China harus memperoleh ilmu daripada Negara-negara Barat untuk memodenkan China. Gerakan ini telah dilaksanakan mulai tahun 1861 dan berlanjutan hingga tahun 1895. Langkah-langkah yang diambil untuk menguatkan diri mencakupi bidang diplomatikpendidikan,ketenteraanekonomi, pentadbiran serta sistem perhubungan dan pengangkutan.

Kejayaan Gerakan Menguatkan Diri

 1. Ketenteran
 • kerajaan China mengambil langkah memodenkan tentera mengikut sistem ketenteraan barat. Pegawai yang terlibat termasuklah Tseng Kuo-fan, Li Huang-chang, dan Tso Tsung-tang.  Antara langkah yang diambil adalah pembinaan kilang senjata iaitu pada 1865 Kilang senjata di kiangnan, shanghai yang membuat senapang, meriam dan peluru dan terlibat dalam pembinaan kapal perang dengan jumlah pekerja seramai 2000 orang.
 • Tahun 1865 Perbadanan kejuruteraan kim lin di tubuhkan oleh li hung-chang yang terlibat dalam penghasilan meriam dan senapang. 1866 Kilang senjata api di foochow, ditubuhkan oleh li hung-chang.1868 Ditubuhkan di kiangnam shangai yang melatih pekerja membuat senjata dan kapal berperanan menterjemah buku dalam bidang kejuruteraan ke dalam bahasa China. 1880 Maktab tentera laut telah didirikan
 • Pembinaan limbungan kapal pada tahun 1866 limbungan kapal didirikan di foochow,  didirikan atas bantuan dua orang jurutera berbangsa perancis hanya menghasilkan 10 buah kapal dan 5 buah bot peronda. Penubuhan angkatan tentera laut, Angkatan tentera laut nanyang sebanyak 17 buah kapal, Angkatan tentera laut peiyang 15 buah kapal, Angkatan tentera laut hokkien 11 buah kapal.
 • Penghantaran pegawai ke luar negara pada 1872,  Pegawai tentera China di hantar ke Jerman untuk mempelajari sains ketenteraan, tahun 1875 Pelajar limbungan kapal foochow dihantar ke britain dan perancis untuk menjalani ujian dan tahun 1884 Pelajar akademi laut dihantar ke perancis, britain, dan Jerman untuk mempelajari pembinaan kapal
 1. Pelaksanaan projek ekonomi
 • kerajaan China mengalami masalh eknomi justeru itu kerajaan menanggung hutang ini kerana sistem sara diri merosot. memajukan sektor pertanian, meluaskan kawasan pertanian dan meningkatan hasil pengeluaran dengan tindakan membina sistem sliran dan pengairan dan mengurangkan cukai pertanian. kerajaan menubuhkan pelbagai jenis industri kecil-kecilan untuk menambah pendapatan. Projek ekonomi berasaskan prinsip (penyeliaan kerajaan dan pengellaan saudagar-saudagar). Pada tahun 1872 melaksanakan projek merchants steam navigation company oleh li hung-chang yang merancang membina kapal laut. Pada 1878, syt perlombongan arang batu di tubuhkan di kaiping oleh li hung-chan
 • membuat mesin, gerabak kereta api, kapal penunda, pembinaan landasan kereta api, dan pemasangan kabel telefon. Tahun 1878   penubuhan kilang tekstil pertama dan pada tahun 1894 sebuah kilang besi di dirikan di kweichow dan syt tekstil didirikan di hupeh
 1. Membangunkan sistem perhubungan dan pengangkutan
 • Langkah yang diambil ialah penbinaan landasan kereta api, talian telegraf dan perkhidmatan pos. Pembinaan landasan kereta api dibina pada tahun 1876 yang menghubungkan shanghai dan tientsin dibina oleh kerajaan dengan kerjasama syt jardine dan matheson. Tahun 1888 landasan kereta api menghubungkan kaiping dan tientsin dibina dan 1896 landasan kereta api di panjangkn di pinggir bandar peking
 • Pembangunan sistem telegraf 1881 Kerajaan China menubuhkan jabatan pentadbiran telegraf diraja. 1881 Talian telegraf menghubungkan tiensin dan shanghai didirikandan. Tahun 1900 Perkhidmatan yang meliputi 14 000 batu menghubungakan bandar-bandar utama disediakan.
 1. Hubungandiplomatik
 • Penubuhan Tsungli Yamen sebagai badan yang bertanggungjawab menjalinkan hubungan diplomatik dengan negara barat. Ia adalah bertujuan untuk menguasai ilmu pengetahuan dan teknologi. Sebuah jabatan ditubuhkan sebagai Tsungli Yamen ditubuhkan bagi mengurus Hubungan China dengan negara barat. Jabatan ini diketuai oleh putera kung dibantu oleh Horantio Nelson
 • Penubuhan pejabat perwakilan asing. pada tahun 1866, kerajaan telah menghantar wakil ke negara barat sekaligus kerajaan China telah menubuhkan kedutaan di negara barat separti Landon (1877) Berlin (1977) Paris (1878) Washington (187) dan St.petersburg (1879). pelantikan pesuruhjaya perdagangan. kerajaan melantik pesuruhjaya untuk mengendalikan hal ehwal perdagangan dengan orang barat. Pegawai ini ditempatkan di pelabuhan Nanking dan Tientsin
 1. Pendidikan
 • Penubuhan maktab bahasa, dikenali sebagai Tung-wen Kuan di peking. Di tubuhkan untuk mengajar bahasa eropah dan ilmu barat. Juga mengajar bahasa Inggeris, rusia, perancis, Jerman, dan Jepun, maktab ini memainkan peranan sebagai pusat penterjemahan. Sebuah sekolah ditubuhkan di wuchang oleh chang chin-tung pada 1893
 • Program menghantar pelajar ke luar negara tahun 1877 seramai 30 orang pelajar yang dihantar ke britain dan perancis. Di antara tahun 1872-1881 seramai 120 orang pelajar yang dihantar ke Amerika syarikat

Penutup:

 • negara China berusaha keras dalam menguatkan diri bagi membangunkan dan mempertahan kan negara mereka. Pelbagai langkah yang diambil termasuklah dari aspek ketenteraan, pelaksanaan projek ekonomi, diplomatik, pendidikan serta membangunkan sistem perhubungan dan pengangkutan.
 • Namun ianya telah membawa kepada kejayaan serta kegagalan atas sebab dan alasan tersendiri.

Soalan 93: Huraikan Gerakan Menguatkan Diri pada tahun 1861-1895 dan faktor kegagalannya terhadap perluasan kuasa Barat di China.

Pengenalan :

 • Kekalahan kepada kuasa Barat m’beri kesan besar kpd China iaitu menimbulkan kesedaran dlm kalangan pemimpin China untk melindungi kedaulatan Negara. Oleh itu, kerajaan China tlh melaksanakan rancangan yg dikenali sebagai “Gerakan Menguatkan Diri”. Gerakan ini merupakan salah satu usaha pembaharuan ataupun pemodenan China.

Isi-isi Penting:

Gerakan Menguatkan Diri

 • Menjelang pertengahan abad ke-19,kuasa-kuasa Barat mengukuhkan kedudukan dan pengaruh di China. Kerajaan juga menghadapi beberapa pemberontakan dalam negeri seperti Pemberontakan Taiping (1851-1864) dan Pemberontakan Nien (1853-1868). Perkembangan ini telah memberi kesedaran kepada pegawai-pegawai istana dan pemimpin-pemimpin wilayah seperti Putera Kung (1833-1898), Tseng Kuo-fan (1811-1872), Li Hung-chang (1823-1901) dan Tso Tsung-tang (1812-1885) mengenai keperluan untuk memodenkan China.
 • Kesedaran untuk memodenkan China telah melahirkan rancangan pemodenan yang dikenali sebagai Gerakan Menguatkan Diri. Tokoh yang mengasaskan idea Gerakan Menguatkan Diri adalah Feng Kuei-fen. Feng Kuei-fen berpendapat China harus memperoleh ilmu daripada Negara-negara Barat untuk memodenkan China. Gerakan ini telah dilaksanakan mulai tahun 1861 dan berlanjutan hingga tahun 1895. Langkah-langkah yang diambil untuk menguatkan diri mencakupi bidang diplomatik, pendidikan, ketenteraan, ekonomi, pentadbiran serta sistem perhubungan dan pengangkutan.

Faktor-fakor kegagalan Gerakan Menguatkan Diri

 1. Ketiadaan Pemimpin Nasional Yg Cekap.
 • Mencapai kejayaan yg terhad kerana tiada pemimpin yg cekap & dinamik bg menerajui gerakan ini. Malah kerajaan Manchu jg gagal melahirkan pemimpin-pemimpin yg berkaliber bg memimpin gerakan tersebut.
 • Tlh disingkirkan drpd istana pd thn 1875 (pemimpin berkaliber – Putera Kung). Maharani Dowager yg memegang tumpuk pemerintahan slpas itu b’sifat antipemodenan.
 1. Tentangan Daripada Golongan Konservatif.
 • Mendapat tentangan drpd golongan konservatif di istana Ching. Golongan konservatif menentang usaha memodenkan China selepas Putera Kung disingkirkan drpd istana.
 • Pd thn 1875, Maharani Dowager yg mempunyai sifat antipemodenan menerajui pemerintahan China. Baginda membelanjakan wang yg dikutip utk memodenkan Negara bg mengindahkan istananya Golongan sarjana & pegawai-pegawai kerajaan China tdk menyokong program pemodenan krn mereka dikongkong olh adat resam tradisional & ajaran Confucius.
 1. Masalah Kewangan.
 • Ekoran masalah kewangan yg dihadapi olh China. Berlaku kerana ekoran bencana alam sepertibanjir & kemarau (thn 1840-an). Perbelanjaan utk menghadapi peperangan & pemberontak menambahkan beban kwangan kerajaan China.
 • Kerajaan China membayar ganti rugi kpd kuasa-kuasa Barat selepas Perang Candu Pertama & Perang Candu Kedua. Menyebabkan program pemodenan tdk dpt dijalankan.
 1. Ketiadaan Penyelarasan.
 • Gerekan ini mencapai kejayaan yg terhad krn tiada kerjasama antra kerajaan pusat dgn kerajaan di peringkat wilayah. Tidak mendapat kerjasama & sokongan drpda kerajaan pusat
 • Li Hung-chang, Tseng Kuo-fan & Tso Tsung-tang tdk memberikan kerjasama kpd kerajaan pusat.
 1. Kesan Imperialisme Barat & Jepun.
 • Menyebabkan Gerakan Menguatkan Diri tdk m’capai kejayaan. Keadaan politik di China tdk stabil kerana peperangan yg dilancarkan olh kuasa-kuasa Barat.
 • Malah menyebabkan kerajaan China t’paksa menanggung kos perbelanjaan perang yg tinggi. Kerajaan China t’paksa membayar ganti rugi yg tinggi kpd uasa-kuasa Barat.
 1. Pemodenan Terhad.
 • Kerajaan China tdk bersedia utk melakukan pembaharuan-pembaharuan radikal bg memodenkan Negara. Tdk bersedia utk melakukan rombakan serta menyusun semula institusi-insitusi  tradisional bg memodenkn Negara.
 • Hanya meminjam teknologi Barat utk memodenkan Negara berasaskan institusi-institusi tradisional yg sedia ada. Sikap kerajaan China tdk sanggup mengorbankan nilai-nilai serta institusi tradisional m’jejaskan pencapaian ini.
 1. Kelemahan Kerajaan Manchu.
 • Kelemahan kerajaan Manchu. Tdak mempunyai sistem pentadbiran yg teratur & sistematik. Tdk dpt mengawal amalan rasuah & penyelewengan yg berleluasan dlm kalangan pegawai-pegawai kerajaan.
 • Menyalahgunakan dana yg diperuntukkan olh kerajaan pusat bg melaksanakan program-program ini. Menyebabkan Gerakan Menguatkan Diri tdk berjaya.

Kesimpulan

 • Walaupun berusaha memajukan Negara bg menjamin kedaulatan wilayah, langkah memajukan China kurang Berjaya. Kegagalan China dlm usaha pemodenan ini t’bukti apabila mereka b’jaya dikalahkan olh kecil seperti Jepun dlm Perang China-Jepun.
 • Kekalahan kpd kuasa Barat m’beri kesan besar kpd China iaitu menimbulkan kesedaran dlm kalangan pemimpin China utk melindungi kedaulatan Negara. Oleh itu, kerajaan China tlh melaksanakan rancangan yg dikenali sebagai “Gerakan Menguatkan Diri”. Gerakan ini merupakan salah satu usaha pembaharuan / pemodenan China.

Soalan 94: Huraikan Faktor-faktor Pemberontakan Boxer Terhadap Perluasan Kuasa Barat di China

Pendahuluan

 • Menjelang tahun 1899, tercetus pemberontakan yang dikenali sebagai Pemberontakan  Boxer di China. Pemberontakan ini bertujuan menghalau orang asing dari China dan membunuh orang Cina yang beragama Kristian. Pemberontakan Boxer Merupakan reaksi orang Cina terhadap tekanan yang diberikan oleh kuasa-kuasa asing Terhadap kerajaan China, malah anggota Gerakan Boxer menganggap orang asing bertanggungjawab terhadap keruntuhan kerajaan Manchu.
 • Di samping itu, mereka menganggap orang asing sebagai punca kepada segala Kepincangan yang berlaku dalam bidang politik,ekonomi dan sosial di China. Gerakan Boxer berasal daripada sebuah kongsi gelap Cina yang dikenali sebagai I HO CHUAN (Persatuan Tinju Keadilan dan Keharmonian). Menjelang tahun 1813, kerajaan mengeluarkan perintah mengharamkan I Ho Chuan  Kerana persatuan ini bersifat antiManchu.Namun anggota persatuan ini bergiat secara  Sulit di wilayah-wilayah Shantung,Hunan dan Kiangsu.

Isi-isi Penting:

Sentimen Anti orang Asing

 • Sentimen antiorang asing dalam kalangan rakyat dan pihak istana merupakan faktor yang enyebabkan tercetusnya Pemberontakan Boxer.Pencerobohan yang dilakukan oleh kuasa-kuasa Barat sejak Perang Candu pertama (1839-1842) menimbulkan semangat antiorang asing  dalam kalangan rakyat Cina. Sentimen antiorang asing meningkat ekoran tindakan kuasa-kuasa Barat yang berlumba-lumba untuk mendapatkan konsesi di China
 • malah tindakan kuasa-kuasa Barat merebut konsesi telah menjatuhkan maruah orang Cina dan mencemar kedaulatan China.Semangat antiorang asing juga menebal dalam kalangan sarjan dan pembesar istana. Tokoh-tokoh istana seperti Maharani Dowager, Putera Chuang dan Kang-I mengamalkan sikap antiorang asing terhadap kuasa-kuasa Barat dan Jepun di China.  Maharani Dowager Tzu His bertindak menamatkan Hak Wilayah Asingan yang diberikan Kepada kuasa-kuasa asing di China.Semangat antiorang asing telah menyebabkan rakyat  China dan pihak istana berganding tenaga untuk mengusir orang asing dari China.

Sentimen Anti kristian

 

 • Sikap dan tindakan golongan Mubaligh Kristian menyebarkan agama Kristian dalam kalangan  Perjanjian Whampoa dan Konvensyen Peking membenarkan golongan Mubaligh Kristian menjalankan aktiviti keagamaan di pelabuhan-pelabuhan dan kawasan pedalaman.Penyebaran agama Kristian mencemaskan golongan konservatif  yang menganggap ajaran Kristian amat bertentangan dengan ajaran Confucianisme, buddhisme dan Taoisme yang diamalkan sejak turun-temurun.
 • Di samping itu, mubaligh-mubaligh Kristian juga campur tangan dalam kes-kes mahkamah yang melibatkan orang Cina yang bukan beragama Kristian, tindakan mubaligh-mubaligh Kristian campur tangan dalam hal ehwal tempatan telah menimbulkan kemarahan orang Cina.Selain itu, sikap dan kelakuan orang Cina yang memeluk agama Kristian telah permusuhan dengan orang Cina yang bukan Kristian.TambahanPula, hubungan antara orang Cina yang bukan Kristian dengan orang Cina yang memeluk agama Kristian menjadi renggang,antara punca hubungan renggang  adalah kerana sikap orang Cina beragama Kristian yang tidak menghormati adat resam yang diwarisi sejak turun-temurun,meninggalkan agama dan kepercayaan asal mereka, enggan menyertai upacara keagamaan dan enggan membiayai perayaan keagamaan
 • Orang Cina yang beragama kristian dibenci kerana bersikap sombong dan menganggap diri mereka lebih tinggi daripada masyarakat Cina yang lain dan orang Cina yang   beragama Kristian dianggap sebagai pengkhianat bangsa kerana mereka diperalatkan oleh orang asing.

Penguasaan Ekonomi Oleh Kuasa Asing

 • Penguasaan ekonomi China oleh kuasa-kuasa asing juga merupakan faktor Tercetusnya Pemberontakan Boxer. Kemasukan barang-barang asing telah menyebabkan perusahaan tempatan seperti perusahaan tekstil dan pertukangan tangan mula merosot dan pasaran tempatan mula dikuasai oleh  orang asing kerana  barang-barang buatan Barat lebih murah serta bermutu tinggi berbanding barang tempatan.
 • Tambahan pula, kemasukan pelabur-pelabur asing telah menyebabkan  pengusaha-pengusaha tempatan hilang sumber pendapatan,akibatnya bilangan penduduk tempatan yang menganggur turut meningkat. Penguasaan ekonomi negara oleh kuasa-kuasa asing telah menimbulkan perasaan benci rakyat tempatan terhadap orang-orang asing.

Masalah Kewangan

 • Kerajaan China juga menghadapi masalah kewangan dan ekonomi yang serius, masalah ini timbul kerana kerajaan China terpaksa membelanjakan wang yang banyak bagi membayar ganti rugi perang kepada kuasa-kuasa Barat.
 • Bagi mengatasi masalah ini,kerajaan China terpaksa memperkenalkan cukai-cukai baharu dan kerajaan juga bertindak menambah cukai yang telah membebankan rakyat pada masa itu. Oleh itu,masyarakat Cina pada masa itu yang terdiri daripada golongan petani dan penganggur menyertai pemberontakan bagi menghalau orang asing dari Negara China.

Bencana Alam

 • Kejadian bencana alam seperti banjir dan kemarau yang melanda China menyebabkan Rakyat China terpaksa menanggung pelbagai jenis penderitaan,antara bencana alam yang yang dihadapi masyarakat Cina pada masa itu ialah banjir yang berlaku pada tahun 1898 di wilayah-wilayah sekitar Sungai Yangtze dan Sungai Hwang Ho dan pada tahun 1900 berlaku kemarau dibahagian utara Negara China termasuk Peking. Bencana alam ini telah menyebabkan kebuluran dan kemusnahan harta benda.
 • Oleh itu, masyarakat Cina menyalahkan orang asing sebagai punca kepada bencana alam yang melanda negara mereka dan mereka berpendapat projek-projek pembangunan seperti pembinaan landasan kereta api,pemasangan kabel telegraf dan pembinaan kilang telah menganggu keharmonian alam serta menyinggung perasaan dewa-dewi mereka.
 • Selain itu, penyebaran agama Kristian yang telah dilakukan oleh mubaligh-mubaligh Kristian telah menganggu roh nenek moyang dan golongan pendeta.Justeru masyarakat China berpendapat bencana alam yang melanda negara mereka merupakan balasan daripada dewa-dewi mereka dan berpendapat orang asing yang menjadi punca kepadasegala penderitaan harus diusir keluar dari China.

Penutup

 • Pemberontakan Boxer berlaku disebabkan oleh penguasaan orang Barat terhadap ekonomi dan mempengaruhi masyarakat Cina untuk memeluk agama Kristian. Tindakan orang Barat ini menyebabkan masyarakat biasa dan golongan istana bangkit untuk mempertahankan hak mereka dan menyelamatkan negara mereka daripada terus dikuasai oleh pengaruh orang asing.
 • Pemberontakan Boxer merupakan asas kepada kejatuhan kerajaan Manchu  dan kemunculan kerajaan republic di China

Soalan 95: Huraikan kesan-kesan pemberontakan Boxer terhadap perluasan kuasa barat di China.

Pendahuluan

 • Menjelang tahun 1899,tercetus pemberontakan yang dikenali sebagai Pemberontakan Boxer di China.Pemberontakan ini bertujuan untuk menghalau orang asing dari China dan membunuh orang Cina yang beragama Kristian. Pemberontakan Boxer merupakan reaksi orang Cina terhadap tekanan yang diberikan oleh kuasa-kuasa asing terhadap kerajaan China.Malah anggota Gerakan Boxer menganggap orang asing bertanggungjawab terhadap keruntuhan kerajaan Manchu.
 • Mereka menganggap orang asing sebagai punca kepada kepincangan yang berlaku dalam bidang politik,ekonomi, dan sosial di China.

Isi-isi penting

Kemerosotan Kerajaan Manchu

 • Kebangkitan Boxer mendedahkan kelemahan dan kepincangan yang berlaku dalam kerajaan Manchu. Kebangkitan Boxer telah meletakkan asas bagi perubahan yang berlaku dalam politik serta masa depan megara China.
 • Gerakan ini telah memberi peluang kepada Dr. Sun Yat Sen untuk melancarkan revolusi bagi menunbangkan kerajaan Manchu dan menunbuhkan kerajaan republik di China.

Kemerosotan maruah Kerajaan Manchu

 • Protokol Boxer yang ditandatangani oleh kerajaan China dengan kuasa-kuasa Barat menjejaskan maruah dan kedaulatan China. Kerajaan Manchu terpaksa tunduk dengan pelbagai tekanan dan desakan yang diberikan oleh kuasa-kuasa Barat.
 • Antara syarat protocol Boxer yang menjejaskan maruah kerajaan China adalah: Kerajaan China terpaksa membenarkan kuasa-kuasa asing menempatkan tentera di tempat-tempat yang stategik, Kerajaan China diharamkan mengimport senjata dari luar selama dua tahun dan Kerajaan China menaikkan taraf hubungan dengan kuasa-kuasa Barat ke taraf kedaulatan. Protokal Boxer yang ditandatangani antara kerajaan China dengan kuasa-kuasa Barat mengukuhkan kedudukan kuasa-kuasa Barat.

Masalah kewangan Kerajaan Manchu

 • Kerajaan China menghadapi masalah kewangan kerana terpaksa membayar ganti rugi kepada kuasa-kuasa Barat. Tindakan kuasa-kuasa Barat yang mengenkan ganti rugi sebanyak 450 juta tael menambahkan beban kerajaan China. Tambahan pula kerajaan China dipaksa membayar ganti rugi tersebut dalam tempoh 40 tahun dengan kadar faedah sebanyak 4 peratus.
 • Kesulitan yang dihadapi oleh China untuk membayar ganti rugi menyebabkan Rusia menduduki Manchuria sehingga bayaran ganti rugi diselesaikan.

Perang Rusia-Jepun meletus

 • Pemberontakan Boxer telah meletakkan asas bagi perang antara Rusia dengan Jepun yang tercetus pada tahun 1904. Semasa Pemberontakan Boxer, Rusia mengambil kesempatan untuk meluaskan kuasa dan pengaruh di Manchuria.
 • Perkembangan ini membimbangkan Jepun kerana tindakan Rusia bertentangan dengan kepentingan mereka. Hubungan antara Rusia dengan Jepun menjadi semakin tegang apabila Rusia cuba meluaskan pengaruh di semenanjung Korea.

Muncul gerakan pembaharuan

 • Pemberontakan Boxer telah memberikan kesedaran kepada kerajaan Manchu tentang kepentingan memperkenalkan Gerakan Pembaharuan. Golongan cerdik pandai mendesak kerajaan Manchu melaksanakan pembaharuan yang menyeluruh seperti yang dianjurkan oleh Kang Yu-Wei
 • Perkembangan ini menyebabkan kerajaan Manchu memulakan Gerakan Pembaharuan sebagai langkah untuk menguatkan diri bagi menghadapi ancaman kuasa-kuasa Barat.

Penutup

 • Pemberontakan Boxer meletakkan asas bagi kejatuhan kerajaan Manchu dan kemunculan kerajaan republik di China.
 • Pemberontakan Boxer telah menyebabkan kemunculan Gerakan Pembaharuan.

Soalan 96: Huraikan Gerakan Pembaharuan Ching 1901-1911 dan langkah-langkah pembaharuan yang telah dilaksanakan

Pendahuluan

 • Gerakan Pembaharuan Ching (1901-1911). Kegagalan Pemberontakan Boxer telah menyebabkan kerajaan Manchu melancarkan Gerakan Pembaharuan bagi memodenkan China. Pada 29 Januari 1901, Maharani Dowager Tzu His mengumumkan Gerakan Pembaharuan berteraskan ciri-ciri baik peradaban  Barat.
 • Kerajaan Manchu mengarahkan pegawai-pegawai kerajaan untuk mengemukan cadangan-cadangan pembaharuan. Gabenor Jeneral Liu Kun-I dan Chang Chih-tung telah mengemukakan tiga pucuk surat peringatan kepada pihak istana pada bulan Julai 1901. Pembaharuan dilaksanakan oleh gerakan meliputi aspek pendidikan, ketenteraan,perlembagaan, ekonomi, sosial dan pentadbiran.

Isi-isi Penting:

Gerakan Pembaharuan

 • Kerajaan Manchu mengarahkan pegawai-pegawai kerajaan untuk mengemukan cadangan-cadangan pembaharuan. Gabenor Jeneral Liu Kun-I dan Chang Chih-tung telah mengemukakan tiga pucuk surat peringatan kepada pihak istana pada bulan Julai 1901. Pembaharuan dilaksanakan oleh gerakan meliputi aspek pendidikan, ketenteraan,perlembagaan, ekonomi, sosial dan pentadbiran.

Langkah-langkah Pembaharuan

 1. Pendidikan
 • Matlamat utama pembaharuan dalam bidang pendidikan adalah untuk melatih pegawai-pegawai kerajaan yang lebih cekap. Pada tahun 1904, sistem pendidikan moden diperkenalkan oleh kerajaan Manchu berdasarkan model pendidikan Jepun. Sistem pendidikan merangkumi empat tahap iaitu sekolah rendah (4 tahun), sekolah menengah (5 tahun), sekolah tinggi/maktab (3 tahun), universiti peking (3 tahun).
 • Tahun 1905, Peperiksaan Perkhidmatan Awam Kerajaan yang berdasarkan kitab-kitab klasik Cina dimansuhkan  Tahun 1906, Kementerian Pendidikan ditubuhkan untuk menguruskan pelaksanaan sistem pendidikan dan menyelia sekolah-sekolah.
 1. Ketenteraan
 • Kerajaan Manchu menjalankan pembaharuan dalam bidang ketenteraan bagi mengukuhkan sistem pertahanan negara. Kerajaan melantik Yuan Shih-kai untuk merancang dan melaksanakan program-program ketenteraan. Antara langkah-langkah pembaharuan yang dilaksanakan oleh Yuan Shih-kai dalam bidang ketenteraan adalah seperti berikut : Membesarkan dan memodenkan angkatan tentera darat, Memperkenalkan senjata moden dari negara Barat dan Memperkenalkan pasukan tentera kerahan berdasarkan sistem ketenteraan Jerman.
 • Tahun 1909, seramai 700 pegawai tentera China dihantar ke Jepun untuk menjalani latihan ketenteraan. Tahun 1906, Kementerian Pertahanan telah ditubuhkan untuk menguruskan hal ehwal ketenteraan.
 1. Perlembagaan
 • Tahun 1908, kerajaan Manchu meluluskan undang-undang bagi penubuhan Majlis Perhimpunan Wilayah. Tahun 1909 telah mengemukakan tuntutan untuk menubuhkan sebuah parlimen.
 • Ekoran daripada tuntutan tersebut, Perhimpunan Nasional yang terdiri daripada 200 orang ahli telah ditubuhkan. Separuh daripada Perhimpunan Nasional dilantik oleh Majlis Perhimpunan Wilayah. Tahun 1913, kerajaan Manchu menubuhkan sebuah Perlimen ekoran desakan daripada Perhimpunan Nasional.
 1. Ekonomi
 • Kerajaan menubuhkan Kementerian Perdagangan di Peking pada tahun 1903. Antara tahun 1903 hingga 1908, 130 buah kilang didirikan oleh pengusaha tempatan di China. Pada tahun 1905, Yuan Shih-kai mengadakan satu pameran perindustrian di Tientsin.
 • Sebuah dewan untuk mempromosikan barangan keluaran tempatan telah didirikan di Peking. Menjelang tahun 1911, kerajaan membina landasan kereta api sepanjang 9600 kilometer.
 1. Sosial
 • Kerajaan Manchu telah melaksanakan beberapa pembaharuan dalam bidang sosial. Antara pembaharuan yang dilakukan oleh kerajaan Manchu ialah larangan ke atas perkahwinan antara orang Manchu dengan orang Cina ditarik balik (1902) dan larangan terhadap amalan menghisap candu dalam kalangan kakitangan kerajaan dan orang awam yang berumur di bawah 60 tahun.
 • Juga menghapuskan amalan mengikat kaki dalam kalangan wanita Cina.
 1. Pentadbiran
 • Melaksanakan beberapa pembaharuan dalam bidang pentadbiran. Kementerian-kementerian baharu telah ditubuhkan untuk menjalankan pemerintahan secara birokratik dan teratur.
 • Di antaranya ialah pada tahun 1901 Kementerian Luar Negeri, 1905 Kementerian Polis, 1906 Kementerian Angkatan Tentera Darat dan 1906 Kementerian Kewangan

Penutup

 • Kerajaan Manchu melancarkan Gerakan Pembaharuan untuk memodenkan China pada 29 Januari 1901. Pembaharuan yang dilaksanakan meliputi aspek pendidikan, ketemteraan, perlembagaan, ekonomi, sosial, dan pentadbiran.

Soalan 97: Terangkan transformasi sosial, ekonomi dan kemunculan intelektual tempatan di negara China.

Pendahuluan

 • Dalam kekalahan China terhadap kuasa barat dalam perang candu dan perang arrow telah mendorong kerajaan mengkaji semula kekuatan negara China dan melindungi kedaulatan China. Sebilangan pemimpin China yang sedar bahawa China perlu mengambil teknologi barat sebagai asas negara.bertujuan sebagai idea pemulihan China melalui proses pemodenan bagi sektor-sektor industri perkapalan,hubungan luar, perdagangan antarabangsa, penterjemahan, kilang makanan dan kilang kain.
 • Melalui idea tersebut telah mewujudkan rancangan dikenali sebagai gerakan menguatkan diri pada tahun 1861 hingga tahun 1895.

Isi-isi penting

Transformasi Sosial tempatan di China

 • Melalui konsep,kerajaan berperanan menyelia atau menyelaraskan projek-projek tersebut manakala pelaksanaanya diserahkan kepada pihak swasta atau para saudagar.
 • Jabatan pentadbiran telegraf diraja bertanggungjawab dalam pemasangan talian antara tientsin dan shanghai dihubungkan pada tahun 1881. pada tahun 1901,14000 batu wayar telegraf dipasang seluruh bandar utama di China.

Transformasi Ekonomi tempatan di China

 • Salah seorang pemimpin China yang sedar akan pentingnya perubahan di China iaitu putera kung, anak maharaja tung shih (1862-1874). putera kung berpendapat China perlu mengubah dasar lebih terbuka dan bertoak ansur dengan barat.
 • Jawatan sebagai pengawas perdagangan ditambah bagi mengurus soal perdagangan dan menjadi pegawai diplomat.antara tokoh pembaharuan China ialah kang yu-wei,li hung-chang dan liang chi-chao yang berpendapat untuk memajukan ekonomi China ialah menubuhkan pelbagai industri.
 • Penawaran terhadap tenaga buruh adalah ramai kerana penduduk China kehilangan pekerjaan disebabkan kemasukan barang dari barat dan China berpegang kepada konsep persyarikatan.
 • Pada tahun 1872, li-hung-chang turut menubuhkan syarikat perkapalan wap saudagar China dan seterusnya pada tahun 1878,telah menubuhkan kilang tekstil iaitu kilang kain kapas China.
 • Pada tahun 1878, syarikat perlombongan moden ditubuhkan untuk mengusahakan perlombongan arang batu di kaiping. beberapa tahun kemudian, syarikat tersebut telah menubuhkan syarikat yang menjual mesin, membuat gerabak kereta api, membuat tongkang dan pemasangan dawai telefon serta landasan kereta api pertama di bina menghubungkan shanghai dan wusung.

Transformasi Intelektual tempatan di China

 • Rundingannya dengan kuasa barat memberikan ilham bahawa kuasa barat boleh mengadakan hubungan baik dengan China melalui mempelajari kelas terjemahan dan sebuah pejabat hal-ehwal luar yang dilakukan oleh putera kung. Institusi ini ditubuhkan pada tahun 1861 dikenali sebagai tsung li yamen yang mengendalikan hubungan China dengan negara luar. institusi diketuai oleh putera kung dan pada tahun 1880,usaha penterjemahan karya-karya barat dilakukan serta kira-kira 98 karya diterbitkan. Usaha penterjemahan turut dilakukan oleh badan sendirian dan sepanjang tahun 1850-1899, lebih kurang 567 kerja terjemahan dalam bahasa China dilakukan. merupakan bidang sains gunaan serta meliputi sains semulajadi.
 • Kerajaan China menggalakan para pegawai mempelajari tamadun barat telah membuka institusi maktab bagi mempelajari bahasa asing seperti tungwen kuanpada  tahun 1862 di beijing.  Daripada perjanjian tientsin yang mahukan bahasa Inggeris digunakan dalam rundingan dan China memerlukan pakar dalam penterjemahan agar tidak bergantung kepada penterjemahan asing. kurikulum institusi di mantapkan dengan memasukkan pengajaran sains dan teknologi.pada tahun 1879, terdapat pelbagai bidang yang diajar antaranya bahasa Inggeris, perancis, Russia, Jerman, matematik dan psikologi.
 • Maktab turut dibina di shanghai, canton dan foochow. kerajaan juga menghantar beberapa pegawai ke luar negara untuk mempelajari teknologi barat dan pencetakan   kecil ditubuhkan bagi menerbitkan buku-buku dalam bidang alam  sekitar, ekonomi, fizik, kimia dan undang-undang pada tahun 1873. Sekolah pelayaran dan membina kapal turut ditubuhkan dalam pembaharuan melalui sistem pendidikan dan ajaran Confucius tidak diabaikan.
 • kerajaan China turut menghantar pelajar ke luar negara bagi mempelajari teknologi barat.

Penutup

 • Tokoh intelektual seperti kang yu-wei dan liang chi-chao telah menyusun semula  institusi sosial dan politik agar mendapat kekuatan untuk menentang pencerobohan  asing. China tidak menjadi kuat walaupun berusaha kira-kira 35 tahun untuk  menguatkan diri.pada tahun1895 China kalah di tangan negara yang lebih kecil iaitu Jepun. Dalam transformasi di China telah mendapat halangan dari rancangan pemodenan tidak dilaksanakan.kebanyakkan tokoh pembaharuan yang terlibat berketurunan China telah mencemburui oleh pemimpin daripada keturunan Manchu dan pihak maharani serta pengikutnya berasa bimbang akan pengaruh golongan pembaharuan ini.
 • Program industri dibawah konsep persyarikatan tidak berjalan dengan baik disebabkan masalah nepotisme dalam menguasai pentadbiran,kecenderungan untuk mengagihkan keuntungan daripada dikumpul untuk perkembangan modal dan monopoli kerajaan yang mengurangkan insiatif pihak swasta kerana keuntungan mereka di sekat.

Baca juga >> Kemajuan Pendidikan Sejarah Dunia STPM Semester 1

 

Sumber Nota Blog Sejarah 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *