Tempat Menarik di Kota Belud

Kongsikan Sekarang

Tempat Menarik di Kota Belud

Tempat Menarik di Kota Belud

 

 

Sondot View Camp

Terletak di Kampung Kebayau Kota Belud. Merupakan tempat rekreasi yang sesuai untuk aktiviti bersama keluarga, atau rakan-rakan.
Aktiviti yang boleh dilakukan termasuklah barbeku, bermandi-manda, bermain bola tampar, dan berkhemah.
Lengkap dengan pondok berbumbung sesuai untuk 3 hingga 6 orang pengunjung untuk bermalam dengan kadar sewa serendah RM 30 sehari.

Polumpung Melangkap View Camp Site

Merupakan pusat rekreasi yang terkenal untuk aktiviti perkhemahan dan mandi manda. Polumpung Melangkap View Camp Site menyediakan pelbagai kemudahan dan aktiviti yang sesuai untuk keluarga dan berkumpulan.

Eco Pelancongan Tagal Kampung Talungan

Terletak di kampung Tolungan, Kota Belud. Pusat Rekreasi ini sesuai untuk aktiviti riadah bersama keluarga dan juga secara berkumpulan. Anda boleh berkhemah, bermandi-manda, berakit, flying fox, melihat dan memberi makan ikan-ikan bermain di gigi air, dan juga bermalam di tempat ini. Kemudahan yang disediakan termasuk tandas, bilik mandi, tempat penginapan dan kemudahan barbeku, tiub tayar untuk dijadikan pelampung, kedai runcit dan juga dapur.

Eco Pelancongan Kampung Terintidon

Terletak di Kampung Terintidon, Kota Belud. Aktiviti yang boleh dilakukan adalah seperti belajar menebarkan jala (Rambot), jungle trekking dan berekreasi bersama keluarga.
Aktiviti jungle trekking termasuklah mendaki Bukit Garas (2.45km), Bukit Kilabi (4km), berkhemah di Base Camp Nolobuh sejauh 7km perjalanan secara jungle trekking.
Untuk aktiviti jungle trekking ke Nolobuh Base Camp, anda boleh memilih pakej 2 hari 1 malam atau secara perjalanan pergi balik yang mengambil masa 1 hari. Antara aktiviti di sini ialah perjalanan meneroka gua yang sangat mencabar (anda terpaksa berenang, merangkak dan memanjat) dan akhirnya melihat suasana air terjun di dalam gua.
Kemudahan yang disediakan termasuklah pondok di tepi sungai lengkap dengan peralatan barbeku. Terdapat beberapa pondok (sulap) yang disediakan khas untuk pengunjung yang ingin bermalam dengan kemudahan yang minimal iaitu pelita sebagai lampu malam.
Tandas dan bilik mandi juga disediakan untuk pengunjung.

Borneo Bayau Flying Fox

Dengan jarak 340 meter dan pada ketinggian kira-kira 50 meter, pada cuaca yang cerah anda akan terbang dengan Gunung Kinabalu berada di sebelah kanan anda.
Rakamkan saat ini dengan kamera anda dan simpan memori yang sukar untuk diperoleh saat-saat anda terbang bersama kami.

Melangkap Nabalu Rafflesia

Anda inginkan ketenangan suasana kampung di tepi sungai dengan udara yang nyaman dan sejuk dikala senja ? Bagaimana jika anda cuba menginap dan bersantai di Melangkap Nabalu Rafflesia?
Aktiviti biasa di sini ialah berkhemah, hiking ke Bukit Melangkap, menyusur Sungai Panataran dan bermandi manda.
Tempat ini juga menyediakan pondok tradisional, homestay, bilik persalinan serta tandas.

Tempat Menarik di Kota Belud

Nahandang Melangkap Homestay & Campsite

Aktiviti utama ialah barbeku, berkhemah dan bermandi manda.
Kemudahan yang disediakan ialah seperti kelengkapan barbeku, kerusi dan meja kayu untuk bersantai, tandas, bilik persalinan, sewa khemah dan homestay.

Eco Pelancongan Ikan 

Jinak Sungai Paramat, Melangkap Tiong
Merupakan salah satu tempat dimana anda boleh melihat, memberi makan,membelai dan memegang ikan. Jangan risau, ikan ini tidak akan mencederakan anda. Lagipun ikan ini tidak bergigi.
Kemudahan disediakan termasuk tandas dan bilik mandi dan bilik persalinan.

Pak Tuah Coral Beach Homestay

Lokasi: Pak Tuah Coral Beach Homestay
Terdiri daripada 5 buah homestay ringkas yang berhadapan dengan pantai. Terdapat jeti kecil yang sesuai untuk anda bersantai dan mungkin boleh mencuba nasib untuk memancing di sini.
Biasanya tempat ini sesak terutamanya pada hujung minggu. Sangat sesuai untuk anda yang ingin menginap di tempat ini secara berkumpulan atau dalam jumlah keluarga yang besar
Sesuai untuk bermandi-manda, bermain pasir bersama anak-anak, dan menikmati suasana pemandangan dikala senja menjelang.

Pantai Rangbulan

Pantai Rangbulan menyediakan perkhidmatan penginapan (chalet) dan site camping, memancing, banana boat, kawasan mandi manda, sukan pantai seperti berkayak dan banyak lagi.
Juga menyediakan tempat untuk aktiviti seperti hari keluarga, sambutan hari jadi, pakej perkahwinan dan sebagainya.

Taburan Eco Resort

Merupakan kawasan pantai yang mempunyai pemandangan yang menarik. Sesuai untuk berekreasi bersama keluarga dan rakan-rakan.
Terdapat rumah tradisi Dusun Tobilung. Anda boleh berkemah atau bermalam di tempat ini sambil menikmati suasana malam yang tenang, melihat bintang juga menikmati suasana matahari terbit dan terbenam.

Cabana Retreat

Terletak di Kampung Rampayan, Kota Belud. Yuran Masuk adalah RM 5.00 seorang.
Tempat ini juga sesuai untuk bermandi-manda, menikmati waktu senja dan bersantai bersama keluarga atau rakan-rakan.
Juga menyediakan pelbagai pakej seperti perkahwinan, sambutan hari jadi dan sebagainya. Anda juga boleh membawa khemah anda dan berkhemah di tempat ini dengan yuran masuk yang berpatutan.

Dedsaan Beach Village

Terletak di Kampung Rampaian Laut, Kota Belud. Jika anda bercadang untuk beriadah bersama keluarga, mungkin ini merupakan tempat yang sesuai, anda boleh bermandi manda, bersiar-siar di pesisiran pantai dan menikmati pemandangan mentari senja.
Yuran masuk adalah serendah RM 2.00 seorang sahaja.

Dragon Pearl Beach Resort Sdn. Bhd.

Lokasi: Dragon Pearl Beach Resort Sdn. Bhd. Kota Belud
Terletak di Kampung Mangkabar, Jalan Pituru Laut. Merupakan pusat peranginan yang terkenal untuk aktiviti Snorkeling, berkayak, berkemah, memancing dan jungle trekking dengan harga yang berpatutan untuk setiap aktiviti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *