Karangan Penyebab Peningkatan Kes Penyakit COVID-19 di Malaysia.

Kongsikan Sekarang

Karangan Penyebab Peningkatan Kes Penyakit COVID-19 di Malaysia.

Karangan Penyebab Peningkatan Kes Penyakit COVID-19 di Malaysia.

Penyakit  Novel Coronavirus (COVID-19) adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh virus baru. Penyakit ini menyebabkan penyakit pernafasan (seperti selesema) dengan gejala seperti batuk, demam, dan dalam kes yang lebih teruk, kesukaran bernafas. Orang boleh melindungi diri mereka dengan kerap mencuci tangan, mengelakkan menyentuh wajah, dan mengelakkan hubungan rapat (1 meter atau 3 kaki) dengan orang yang tidak sihat. Penyakit Coronavirus menyebar terutamanya melalui hubungan dengan orang yang dijangkiti ketika mereka batuk atau bersin. Ia juga menyebar ketika seseorang menyentuh permukaan atau objek yang mempunyai virus di atasnya, kemudian menyentuh mata, hidung, atau mulut mereka. Oleh sebab itu kita kena mengkaji faktorr-faktor penyebab peningkatan kes penyanit COVID-19 ini berlaku.

Antara faktor yang menyebabkan peningkatan kes COVID-19 di Malaysia adalah Mentaliti masyarakat. Warga Malaysia memandang COVID-19 sebagai penyakit tidak serius kerana kadar kematiannya rendah dan kadar pemulihannya tinggi walaupun belum ada penawarnya hingga kini. Oleh itu, kebanyakan rakyat Malaysia masih bercuti di luar negeri dan tetap hidup seperti biasa kerana tidak akan berlaku apa-apa. Sebenarnya, seorang penumpang yang menaiki perkhidmatan kereta api dari Butterworth Station ke KL Sentral pada 7 Mac telah menunjukkan positif coronavirus novel. Semua kakitangan KTMB yang menaiki kereta api dan mereka yang berada di stesen yang terlibat juga telah diarahkan untuk menjalani pemeriksaan kesihatan. Hanya apabila kes positif meningkat dari hari ke hari, orang ramai dan barisan panjang yang luar biasa dilihat di pasar raya berikutan peningkatan mendadak jumlah kes Covid-19 di negara ini. Semua pembeli telah memborong beras, minyak masak, mi segera, makanan dalam tin dan kertas tandas. Topeng muka dan pembersih tangan terjual dengan pantas di farmasi. Kebanyakan orang yang panik membeli topeng muka dan pembersih tangan menjadikan orang lain (orang dengan gejala COVID-19) dan orang yang benar-benar memerlukan barang ini tidak dapat memilikinya. Situasi ini menjadikan penyebaran COVID-19 dengan mudah dan membawa kepada peningkatan kes positif.

 

Faktor yang kedua ialah Perhimpunan besar-besaran Sebanyak 55% kes positif Covid-19 dikaitkan dengan kelompok dari acara tabligh di masjid Sri Petaling. Malaysia mengadakan pemeriksaan COVID-19 secara besar-besaran untuk peserta perhimpunan masjid KL. Anggota keluarga mereka menjangkiti jiran mereka, dan jiran ini menjangkiti rakan mereka. KKM telah melihat lima generasi jangkitan. Setiap orang yang menjangkiti individu lain dan ada lima generasi, ”kata Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah. Selain itu, pada peringkat awal COVID-19, banyak orang yang masih pergi bercuti, bergaul dengan rakan di restoran dan pusat membeli-belah, ini dapat menyebabkan penyebaran COVID-19 dengan cepat.

 

Selain itu juga Sektor Swasta  telah menjadi faktor peningkatan kes COVID-19 Walaupun Kerajaan telah  menyatakan bahawa “melainkan jika perniagaan anda dapat dikendalikan dari jarak jauh / hampir (contohnya, pekerja dapat bekerja dari rumah), atau perniagaan anda termasuk dalam sektor Perkhidmatan Penting atau merupakan salah satu Kedai Asas, perniagaan harus ditutup. Namun sebilangan sektor swasta tidak bekerjasama dengan PKP dengan baik. Sebilangan kakitangan syarikat terpaksa bekerja semasa PKP atau mereka akan memotong gaji merek.

 

Faktor terakhir adalah Kementerian Kesihatan Malaysia mengalami kekurangan kakitangan, peralatan perubatan dan kelengkapan perlindungan Peribadi (PPE) The Star melaporkan pengarah Jabatan Kesihatan negeri, Datuk Dr Christina Rundi, mengatakan bahawa jabatan itu berusaha mengatasi kekurangan itu secepat mungkin, sambil menambah bahawa masalah yang sama juga dihadapi oleh makmal lain di seluruh negara. Doktor, jururawat dan kakitangan perubatan lain di hospital Malaysia merawat pesakit Covid-19 dengan alat perlindungan DIY yang diperbuat daripada barang-barang sehari-hari seperti pelindung sampah kerana terdapat kekurangan alat pelindung diri (PPE). Alat buatan sendiri seperti itu jelas tidak mencukupi dan meletakkan barisan hadapan perubatan dalam bahaya dijangkiti Covid-19 sendiri.

 

Sebagai kesimpulan, melihat dari Jumlah jangkitan coronavirus meningkat secara umum sebanyak 140 hingga 200 kes sehari sejak sekatan pergerakan dikenakan dua minggu lalu. Sekiranya kes meningkat menjadi 1000 sehari, mungkin terdapat kekurangan tempat tidur hospital untuk merawat pesakit. Kita memerlukan setiap daripada kita untuk memutuskan rangkaian penghantaran dengan mengikuti PKP. Terus tinggal di rumah, keraplah membasuh tangan dan menjauhkan diri dari orang lain.

 

Baca juga :

Karangan Peranan Ibu Bapa Mengawal Penggunaan Telefon Pintar

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *