Cara Buat duit dengan blog 2019

Kongsikan Sekarang

Cara Buat duit dengan Blog 2019

 

Buat duit dengan blog.

Jana 100 hingga 1000 USD melalui review

 

 

Pendahuluan

 

Terdapat berbagai cara untuk menjana pendapatan melalui blog, antaranya

 

Menjual ruang pengiklanan.

 

Ada bermacam-macam jenis ruang pengiklanan yang anda boleh jual, antaranya banner, iklan teks atau pop-ups.  Pendapatan anda bergantung kepada sejauh mana bilangan pelawat yang datang ke laman web anda. Ada di kalangan blogger yang blog mereka menjangkau pelawat lebih 5 angka sehari berjaya  mendapat pendapatan lebih 5 angka sebulan dengan hanya menjual ruang pengiklanan.

 

Untuk blog yang memiliki topik kritikal seperti kewangan, ada pihak sanggup membeli ruang iklan pada harga 100,000 USD sebulan untuk meletakkan iklan mereka.  Jadi, jika anda anggap blog adalah perkara yang membazir, baik anda fikirkan ia semula keran ia memang mampu beri keuntungan yang lumayan kepada anda.

 

Melakukan post berbayar.

 

Perkara kedua yang anda boleh lakukan untuk menjana pendapatan melalui blog adalah menyediakan perkhidmatan melakukan post berbayar. Untuk perkhidmatan ini, anda boleh bermula pada bila-bila masa sahaja. Ia juga bergantung kepada bilangan pelawat yang anda ada. Untuk permulaan, mungkin anda hanya menerima bayaran satu angka sahaja.

 

Namun, jika blog anda sudah estasblish dan terkenal, sudah tentuk 5 angka untuk setiap post adalah tidak mustahil. Untuk pengetahuan anda, ebook ini akan memberitahu 25 laman web untuk anda jana pendapatan melalui perkhidmatan post berbayar ini. Saya harap anda akan mendapat manfaat darinya nanti.

 

Lakukan promosi untuk produk affiliate ataupun produk sendiri.

 

Anda juga boleh melakukan promosi untuk produk sendiri atau produk affiliate. Namun, keuntungan tetap bergantung kepada berapa ramai pelawat blog anda. Semakin ramai orang yang melawat blog anda, semakin tinggi peluang untuk produk anda di beli oleh ramai orang.

 

Bina dan jual blog.

 

Blog juga boleh di ibaratkan sebagai tanah di alam nyata. Katakan anda membeli tanah yang kosong, kemudian anda bangunkan tanah tersebut sehingga tanah tersebut subur dengan tanaman atau di penuhi pembangunan lain seperti rumah atau bangunan dan ketika ini, anda jual tanah anda. Sudah tentu harga tanah anda akan melambung tinggi.

 

Anda lakukan perkara yang sama untuk blog anda. Anda bina blog anda dan apabila blog anda mula terkenal, anda jual sahaja blog tersebut untuk membina pendapatan segera. Jika blog yang anda bina menjana pendapatan RM 100 untuk satu bulan, anda boleh jual sehingga RM 600 untuk blog tersebut.

 

Walau apa sahaja yang anda lakukan untuk menjana pendapatan melalui blog, blog tetap adalah antara perniagaan yang paling kukuh di dalam internet. Memiliki blog bermakna anda mempunyai sebidang tanah di alam nyata dan tanah tidak akan menghampakan anda.

 

Pengenalan kepada buat duit dengan blog.

 

Panduan buat duit dengan blog ini menjurus kepada cara bagaimana hendak menjana wang dengan teknik post berbayar. Post berbayar bermaksud anda di bayar untuk post sesuatu di blog anda atau copy paste artikel yang telah di sediakan oleh pihak pengiklan di blog anda.

 

Apa yang ada di dalam ebook ini adalah senarai 25 laman web yang anda boleh daftar dan menjana pendapatan dari mereka menerusi post berbayar. Saya doakan anda berjaya menjana pendapatan yang banyak dari laman web tersebut. Mari kita lihat senarai laman web tersebut.

Baca juga :

Cara Buat Duit dengan Menulis

 

Senarai laman web untuk jana wang.

 

B5 Media

Link: http://www.b5media.com

Cara pembayaran: Bayaran bergantung kepada kerja yang anda dapat.

Link untuk permohonan: http://jobs.problogger.net

Review: B5 media adalah rangkaian blog yang besar di internet. Mereka menerima hampir 10 juta page view setiap bulan dan lebih sejuta pelawat unik setiap bulan.

Anda bertuah jika di terima untuk menyertai B5 media dan melakukan pekerjaan untuk mereka kerana mereka adalah antara rangkaian pengiklan yang terbaik berada di internet. Mereka agak cerewet untuk menerima penyertaan blog baru dan hanya memilih mereka yang benar-benar kreatif sahaja.

 

Blog advertising Store.

 

Link: http://www.blogadvertisingstore.com

Cara pembayaran : Anda di bayar dengan mengikut harga yang di tetapkan pengiklan.

Link untuk permohonan: http://blogadvertisingstore.com/register_blogger.php

Review : Blog advertising store memberi peluang kepada pengiklan untuk memilih blog mana yang sesuai untuk mereka meletakkan review mereka. Ia berfungsi seperti ini, pihak pengiklan ada produk, servis atau laman web untuk mereka lakukan promosi. Kemudian mereka akan iklankan di blog advertising store. Tugas anda adalah memohon kepada pengiklan untuk menjadi reviewer. 

Ketika anda melakukan permohonan, pihak pengiklan kadang-kadang mahu anda menulis pra post dan berapa bayaran yang anda mahu tawarkan. Jadi, anda perlu bersedia dari awal. Pastikan blog anda mempunyai kaitan dengan topik yang ingin di review untuk meningkatkan peluang anda di pilih.

 

Blog to profit.

 

Link: http://www.blogtoprofit.com

Cara pembayaran: Per post.

Link untuk permohonan: http://www.blogtoprofit.com/btop/sign-up.html

Review: Blog to profit mensyaratkan anda untuk memiliki blog yang berusia sekurang-kurangnya dua bulan dan melakukan post setiap 2 minggu sekali sekurang-kurangnya. 

Pekerjaan akan di beri sebaik sahaja anda di terima oleh rangkain mereka. Post yang anda lakukan di sini tidak bersifat pengiklanan atau jualan, ia lebih kepada post biasa sahaja. Bayaran akan di lakukan setiap dua minggu ke dalam akaun paypal anda.

 

BlogHer Ads

 

Link: http://www.blogherads.com

Cara pembayaran: Tidak pasti tetapi mungkin berdasarkan prestasi anda.

Link untuk permohonan: http://www.blogherads.com/for-bloggers

Review: Rangkainan ini memberi fokus pada blog yang di tulis oleh wanita atau blog yang mempunyai bilangan pembaca wanita yang banyak. Rangkain ini mendapat sambutan yang menggalakkan kerana ia di lawat lebih 15 juta pelawat pada setiap bulan. Jadi, ada banyak kerja untuk anda.

Rangkaian ini di reka dengan membenarkan pihak pengiklan untuk memilih blog mana yang mereka berkenan untuk di siarkan iklan oleh mereka. Cara pembayaran, saya tidak pasti tetapi ia mungkin berdasarkan prestasi blog anda.

 

Blogitive

 

Link: http://www.blogitive.com

Cara pembayaran: Setiap post.

Link untuk permohonan: http://my.blogitive.com/bloggers/apply

Review: Blogitive adalah rangkaian yang membayar bloggers untuk setiap post yang mereka lakukan. Anda memperoleh wang dengan menyiarkan post pendapat mengenai sesuatu. Tiada langsung post berkenaan dengan iklan dan jualan.

Anda juga boleh menggunakan perkhidmatan ghost writer yang di sediakan oleh pihak blogitive untuk menulis post blog anda. Jadi, anda boleh tumpukan perhatian lebih untuk promosi blog anda.

 

Blogsvertise.

 

Link: http://www.blogsvertise.com

Cara pembayaran: setiap tugas yang anda dapat.

Link untuk permohonan: http://www.blogvertise.com/reg/index.php

Review: Blogsvertise memberi tugas kepada ahlinya bergantung kepada kehendak pihak pengiklan. Biasanya blogsvertise tidak memberi tugas untuk post artikel promosi atau seangkatan dengannya kerana pihak pengiklan selalunya mencari backlinks untuk website mereka.

Anda tidak berhak untuk melakukan rundingan dengan pihak pengiklan kerana blogsvertise telah menetapkan harga untuk blog anda. Anda akan di bayar 4 hingga 25 dollar untuk setiap post yang anda lakukan. 

 

Bright hub

Link: http://www.brighthub.com

Cara pembayaran: anda akan dibayar 10 USD dahulu dan di tambah lagi jika prestasi bagus.

Link untuk permohonan: 

https://secure.brighthub.com/user/writerregistration.aspx

Review: bright hub memberi fokus pada blog yang bercerita mengenai teknologi. Anda akan di bayar 10 USD untuk setiap post dan akan di tambah jika trafik di blog anda bertambah.

 

Buy Blog Reviews

 

Link: http://www.buyblogreviews.com

Cara pembayaran: di bayar untuk setiap post.

Link untuk permohonan: http://www.buyblogreviews.com/newaccount.php

Review: Di sini, anda akan di bayar untuk setiap review yang anda lakukan. Anda akan di bayar setiap 1st dan 15th setiap bulan menerusi paypal. Anda berbagai topik untuk anda pilih.

 

Creative weblogging

 

Link: http://www.creative-weblogging.com

Cara pembayaran: Per post dan per page view.

Link untuk permohonan: http://www.creative-weblogging.com/index/join_us-o-1.html

Review: Mereka membayar kepada blogger untuk setiap post yang di publish. Untuk anda memohon di sini, anda perlu sekurang-kurangnya memiliki 50,000 page views sebulan. Lagi banyak trafik yang anda dapat tarik, lagi banyak bayaran yang anda akan dapat.

 

Families.com

 

Link : http://www.families.com

Cara pembayaran : 4 USD untuk setiap post dan mungkin meningkat.

Link untuk permohonan: http://abaout.families.com/become-a-blogger

Review : Di sini, mereka mahu anda menulis di laman web mereka. Mereka akan host blog anda di server mereka. Ia seperti social website. Tetapi, untuk anda di terima masuk ke network ini agak sukar kerana mereka akan melakukan temuduga melalui emel. Pastikan perwatakan anda sentiasa menarik.

 

Glam Media

Link: http://www.glammedia.com

Cara pembayaran: bergantung kepada situasi.

Link untuk permohonan

http://www.glammedia.com/publishers/glam_publisher_network/apply_now.php

Review: Glam Media adalah salah satu rangkaian pengiklanan yang telah menerima lebih 50 juta USD perlaburan dari pihak pengiklan. Untuk lebih lanjut anda boleh lawat laman web di bawah untuk mengetahui lebih lanjut mengenai glam media ini.

http://glammedia.com/about_glam/legal/term_of_use.php

 

Link Post

 

Link : http://www.linkworth.com/products/partner-linkpost.php

Cara pembayaran: Anda akan di bayar untuk setiap post.

Link untuk permohonan: http://www.linkworth.com/signup.php

Review: Link post adalah sebahagian dari linkworth tetapi ia lebih kepada pay per post di mana ia sesuai untuk anda sebagai blogger. Link post membayar 70% dari nilai yang di bayar oleh pihak pengiklan kepada mereka untuk setiap post yang anda lakukan.

 

Loud Launch

 

Link: http://www.loudlaunch.com/default.aspx

Cara pembayaran: bergantung kepada iklan yang anda dapat.

Link untuk permohonan: https://www.loudlaunch.com/users/register.aspx

Review: Di sini, mereka memberi bermacam-macam tawaran kepada anda sebagai blogger untuk menjana wang. Anda akan di bayar untuk melakukan press release, post berbayar atau artikel umum. Anda berhak untuk memilih mana-mana tawaran yang anda mahu.

 

Pay per post

 

Link: https://payperpost.com/

Cara pembayaran: bergantung kepada bilangan perkataan.

Link untuk permohonan: https://payperpost.com

Review: Di sini, anda yang tentukan harga untuk perkhidmatan anda. Anda bebas untuk meletakkan nilai harga berdasarkan perkataaan. Pihak pengiklan akan memilih anda sekirannya mereke berminat dengan tawaran anda.

 

Pay U 2 blog

 

Link: http://www.payu2blog.com

Cara pembayaran : Setiap assignment.

Link untuk permohonan: http://www.payu2blog.com/blogger-signup.htm

Review: Di sini, anda akan di bayar untuk setiap post yang anda lakukan di blog anda. Syarikat mereka masih baru dan mereka seperti memilih untuk sesuatu blog itu di terima permohonan mereka. Mereka mensyaratkan blog anda untuk berusia lebih 3 bulan untuk di terima masuk.

 

Review Me

 

Link: http://www.reviewme.com

Cara pembayaran: Setiap review yang anda lakukan.

Link untuk permohonan

https://www.reviewme.com/create_account.php?blogger=true

Review: Anda akan di bayar antara 20 hingga 200 USD untuk setiap review yang anda lakukan. Anda juga di beri pilihan untuk menyatakan berapa bayaran untuk setiap review yang anda lakukan. Sudah semestinya bayaran agak tinggi untuk blog yang kukuh.

 

Six Apart

 

Link: http://www.sixapart.com

Cara pembayaran: Pilihan anda.

Link untuk permohonan. : http://www.sixapart.com/advertising/solutions-for-bloggers/

Review: Syarikat ini agak besar seperti glam media dan sudah tentu ada banyak pilihan di sini untuk anda jana wang. Blog anda di syaratkan untuk berusia sekurang-kurangnya dua bulan sebelum boleh memohon.

 

Smorty

 

Link: http://www.smorty.com

Cara pembayaran: Setiap post ataupun setiap click.

Link untuk permohonan: https://members.smorty.com/blogger_signup.asp

Review: Di sini anda akan di bayar mengikut post dan ada application untuk anda di bayar mengikut bilangan click. Di sini juga ada program pertukaran post. Jika anda menulis mengenai 100 blog yang lain. 100 blog yang lain itu juga akan menulis mengenai anda.

 

Social Spark

 

Link: http://socialspark.com

Cara pembayaran : bergantung kepada tawaran.

Link untuk permohonan: https://socialspark.com/signup

Review: Social Spark adalah salah satu lagi rangkaian pengiklanan yang menawarkan peluang untuk blogger menjana wang menerusi CPA offer, pay per post dan sewaan blog.

Di sini, pengiklan di benarkan untuk menyewa blog anda pada hari-hari tertentu dan anda perlu menulis apa yang mereka hendak anda tulis.

 

Sponsored Reviews

 

Link: http://sponsoredreviews.com

Cara pembayaran : Setiap review ( 5 – 1000 USD)

Link untuk permohonan : http://www.sponsoredreviews.com/create-accoint.asp

Review: Di sini, pihak rangkaian memberi peluang kepada pengiklan untuk mencari blogger seperti anda untuk melakukan review mengenai apa sahaja yang mereka mahu. Anda akan di bayar untuk setiap review.

Di sini, anda perlu bersaing dengan lebih jitu kerana hampir 23000 bloggers berdaftar dengan laman web ini tetapi pihak pengiklan juga ramai mencari blogger di sini. Jadi, anda tidak perlu risau mengenai persaingan kerana jika blog anda bagus, anda pasti akan di pilih.

 

Today

 

Link: http://www.today.com

Cara pembayaran: Berdasarkan prestasi.

Link untuk permohonan: http://www.today.com/register-new

Review: Ia sama seperti families kerana blog anda di host di sana. Namun, anda juga di bayar untuk setiap review yang anda tulis jika ada tawaran di tawarkan. Jika tidak, anda hanya berkongsi keuntungan syarikat sahaja.

 

Weblogs Inc

Link: http://www.weblogsinc.com

Cara pembayaran : tidak jelas

Link untuk permohonan : http://www.weblogsinc.com

Review:  syarikat ini  biasanya menerima pelanggan dari golongan korporat. Jadi anda boleh ramalkan berapa bayaran yang anda bakal terima jika blog anda mampu untuk di daftarkan di rangkain ini.

Permohonan sungguh mudah kerana anda hanya perlu minat pada subjek yang anda tulis dan anda di minta untuk menulis 3 samples blog post untuk mereka menilai.

 

Wise Bread

Link: http://www.wisebread.com

Cara pembayaran: Berdasarkan prestasi.

Link untuk permohonan: http://www.wisebread.com/make-money-writing-for-wise-bread

Review: Di sini, ia lebih fokus pada blog yang mempunyai niche kewangan. Untuk permohonan, anda perlu emel pada pihak mereka. Anda akan di minta untuk menulis beberapa artikel sebelum di terima masuk.

 

Penutup

 

Jika anda perhatikan pada laman-laman web di atas, terdapat beratus-ratus malah beribu-ribu peluang untuk anda menjana wang dari blog menerusi teknik review sahaja. Semakin terkenal dan kukuh blog anda, semakin tinggi bayaran yang anda bakal terima dari pihak pengiklan.

Jika anda serius untuk jana pendapatan melalui blogging, anda perlu sediakan blog anda pada tahap terbaik. Antaranya adalah

  1. Mempunyai PR yang bagus
  2. Terletak di kedudukan utama dalam enjin carian.
  3. Mempunyai content yang bagus.
  4. Dan sudah tentu blog anda perlu ada pengikut yang ramai.

 

4 ramuan di atas sudah menjamin anda untuk menerima habuan sehingga 1000 USD sehari jika kena pada caranya. Perkara terakhir yang saya ingin sampaikan, jika anda tidak mampu untuk tulis, upah sahaja penulis bebas untuk lakukannya kerana tugas usahawan sebenar adalah menyuruh.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *