14 Rahsia Dalam Pemasaran Affiliate

Kongsikan Sekarang

14 Rahsia Dalam Pemasaran Affiliate

 

 

14 Rahsia Dalam Pemasaran Affiliate

 

“ Ketahui Langkah-langkah Mudah Menjadi Top Affiliate! “

 

Satu fakta yang harus anda persetujui.

“ Untuk menjadi top affiliate sebenarnya 

adalah SUSAH! “

 

Semasa anda melihat perlawanan bola sepak di televisyen, sudah tentu anda melihat betapa MUDAHNYA untuk menentukan siapa menang dan siapa kalah. Pasukan yang mantap dan bermain pantas semestinya akan menang. Manakala pasukan yang lembik dan tidak kukuh pasti kalah!

 

Pemain penyerang ditugaskan di jentera serangan manakala pemain pertahanan pula bertanggungjawab mempertahankan kubu. Dan jangan pernah anda lupakan, jurulatih adalah orang yang memainkan peranan paling penting dalam menetukan corak dan strategi perlawanan. 

 

Dalam satu perlawanan, semua pemain mempunyai satu tujuan yang sama. MENJARINGKAN GOL! Tetapi sejauh mana kehebatan anda untuk menjaringkan gol?? Tidakkah anda terfikir bahawa pemain-pemain lain juga mempunyai keinginan yang sama seperti anda? Lihat betapa sengitnya situasi!!

 

“ Tahukah anda agenda di sebalik permainan bola sepak ini?? ”

 

Peperangan affiliate boleh diumpamakan seperti perlawanan bola sepak. Perbezaannya hanyalah affiliate tidak melibatkan 3 golongan dalam pasukan tersebut dan tiada KEKUATAN OTOT mahupun KEPANTASAN BERLARI! 

 

Peperangan affiliate hanya melibatkan diri anda semata-mata! Andalah penyerang, andalah pemain pertahanan dan anda jugalah jurulatihnya! 

 

Ia juga disertai oleh ramai affiliater-affiliater lain. Terlalu banyak persaingan! Sedangkan produk yang dipromosikan adalah satu dan sama sahaja. Bagaimana untuk anda memenangi cabaran tersebut?? 

 

Jawapannya hanya satu. U-N-I-K. Ya, UNIK! Dengan kuasa UNIK sahajalah anda mampu memenangi peperangan affiliate.

 

“ Tetapi bagaimana untuk anda menjadi UNIK??? “

 

Sebelum anda menjadi UNIK, pastikan anda tidak melakukan kesilapan-kesilapan di bawah ini :

 

 1. Mempromosikan pelbagai produk dalam satu masa.

Anda perlu ingat bahawa tidak semua orang mampu membeli banyak produk dalam satu-satu masa. Banyak lagi tanggungan lain yang mereka perlu selesaikan. 

 

Untuk itu, anda pilihlah satu program affiliate sahaja. Dan promosikan HANYA produk tersebut! 

 

Kelak anda akan dilabel TAMAK oleh prospek yang menerima promosi anda. 

 

 1. Tidak memberikan maklumat yang jelas tentang produk yang dipromosikan.

 

Adakah anda akan membeli sesuatu produk yang samar-samar? Kurang maklumat mengenainya. Dan anda hanya tahu tajuk produk tersebut dan harganya! 

 

Sudah tentu tidak bukan, oleh itu jangan lupa untuk memberitahu secara ringkas tentang produk yang anda promosikan itu. Tidak perlu berjela-jela. Cukuplah seringkas mungkin. 

 1. Pemberian rebet kurang relevan.

 

Komisyen affiliater kebanyakannya adalah 30% hingga 55%. Jika produk yang anda promosikan berharga rm40, kemungkinan komisyen anda adalah Rm20. 

 

Jika anda menawarkan rebat lebih Rm10, berapa banyak keuntungan anda?? Buat penat promosi sahaja. 

 

Untuk pengetahuan anda, jika rezeki anda untuk memenangi peperangan affiliate, kehebatan anda itu boleh dipertikaikan!    

 

“Alah, kau bagi rebat boleh la. Kalau kau kira untung kau tu, berapa kau dapat?” 

 

Cuba anda hitung sedikit. Jika anda adalah top affiliate dan berjaya mencatat sebanyak 20 jualan. Komisyen anda setelah ditolak rebet adalah Rm10X20=Rm200.

 

Tetapi pesaing anda mendapat 15 jualan. Beliau tidak menawarkan rebet. Rm20X15=Rm300. Walaupun beliau tidak bergelar top affiliate, komisyen beliau lebih tinggi dari anda. Lihat kekalahan anda disini!  

 

Seterusnya, ketahui 3 faktor utama prospek membeli daripada link affiliate anda.

 

Baca Juga :

10 Langkah Mudah Memulakan Perniagaan Affiliate

 

 1. Kredibiliti

 

Sebenarnya susah untuk memperolehi kredibiliti dalam sekelip mata. Ramai yang mengharap untuk dikenali secepat mungkin, tetapi apabila hasilnya tidak memuaskan, ramai yang berputus asa. 

 

Bagaimana untuk membina kredibiliti? Jawapannya ada dalam diri anda sendiri. Orang lain tidak dapat membantu anda dalam hal ini. Anda perlu terima hakikat itu.

 

 1. Kesungguhan

 

Setiap prospek tidak mempunyai banyak masa. (ini adalah hakikat sebenar bagi seorang pembeli yang benar-benar berkualiti).

 

Jangan salah anggap di sini, pembeli sebegini bukanlah membeli dalam masa yang drastic. Mereka juga perlukan masa untuk berfikir banyak kali sebelum membeli. 

 

Namun, masa anda mempromosikan produk tersebut sebenarnya. Adakah anda akan membeli daripada orang yang hanya sekali sahaja promosikan kepada anda? Lebih baik anda beli dari orang yang banyak kali promosi bukan? Ini menunjukkan kesungguhan anda. 

 

 1. Perkaitan produk dengan anda.

 

Jika anda ‘bermain’ dengan niche kewangan, tiba-tiba anda promosikan produk bernichekan makanan. Anda sendiri akan berasa pelik. Apatah lagi prospek kan. 

 

Jadi, anda perlu ‘bermain’ dengan produk yang sealiran dengan anda. Jangan buang masa untuk yang lain-lain. 

 

Seterusnya, bagaimana anda ingin menjadi UNIK??

 

 1. Cari produk affiliate yang kurang saingan.

 

Bagaimana untuk mencari affiliate sebegini? Mudah saja… Carilah beberapa affiliate yang dilaunchkan secara ala kadar sahaja. Kenapa dilaunchkan ala kadar? Ini kerana pemilik produk sudah mempunyai pengikut sendiri dan sudah ada AURA. Anda tidak perlu gila-gila sangat promosi, prospek sudah tahu produk itu pasti berkualiti. 

 

Dan cari affiliate yang kurang mendapat perhatian golongan senior. Kebiasaannya jika anda menyertai affiliate yang PANAS, peluang anda menang adalah sangat sedikit.

 

Produk sebeginilah yang anda perlu promosikan jika ingin merasa menjadi top affiliate.

 

 1. Mindsetting anda sendiri.

 

Apa salahnya jika anda cari affiliate yang tidak mengadakan cabaran. Kenapa pula? 

 

Di sini anda perlu ada satu mindset. Adakah gelaran top affiliate itu terlalu bermakna? Bersaing dengan ramai peserta hebat? 

 

Tidakkah anda terfikir bahawa, jika anda telah berjaya membuat 10 jualan sekalipun, anda adalah top affiliate bagi diri anda?

 

Hanya anda ada jawapannya…  

 

 1. Beli dahulu produk yang ingin dipromosikan.

 

Jika anda bukan rakan JV produk yang ingin dipromosikan, sudah tentu anda perlu dapatkannya terlebih dahulu. Prospek akan lebih yakin jika anda sendiri telah mempunyai produk tersebut.

 

Tidak salah melabur untuk itu. Anda dapat ilmu dan anda juga bakal dapat pulangan affiliatenya. 

 

 1. Cloak link affiliate anda!

 

1st impression adalah penting jika anda ingin menjadi affiliate yang berjaya. Serlahkan daya keunikan diri anda sendiri melalui link affiliate tersebut. Anda pasti mencipta kelainan dari pesaing-pesaing anda.

 

Dalam masa yang sama juga anda membina nama dan dilihat professional oleh prospek. Tak nak ke macam tu?

 

Bagaimana untuk cloak link, search saja di google. Ada banyak caranya… Semuanya bergantung atas usaha anda untuk melakukanya.

 

 1. Kenalkan siapa diri anda yang sebenarnya.

 

Fakta yang WAJIB anda tahu, prospek tidak akan membeli daripada orang yang mereka tidak kenali. Siapa anda untuk mereka membeli daripada anda?? Dan kenapa perlu membeli daripada anda sedangkan ada affiliater lain yang lebih prospek kenali?? Haa… Macam mana? Dah mati akal ke?

 

Terlebih dahulu, beritahu prospek siapa anda untuk mereka membeli daripada anda.

 

 1. Jelaskan perkaitan anda dengan produk yang dipromosikan 

 

Bagitaulah kepada prospek bahawa anda juga pembeli produk tersebut. Sila jelaskan juga bahawa anda tidak pernah mempromosikan sesuatu sebelum anda sendiri mendapatkannya. 

 

Anda juga telah mengaplikasikan teknik yang ditunjukkan dan anda berjaya.

 

Pasti MUJARAB!!

 

Tak percaya??

 

Cubalah… 

 

 1. Reviewkan seikhlas mungkin.

 

Anda dah ada pun produk tersebut, berikanlah review yang terbaik. Selitkan pro dan kontra produk itu. Di sini, anda perlu jujur dengan prospek anda. Jika tidak mereka tak akan pandang lagi promosi yang datang dari anda. Cara untuk review pun mudah. 

 

Cuba reviewkan bahagian2 seperti ini.

 • Grafik
 • Gaya penulisan
 • Isi kandungan
 • Diri empunya produk

 

 1. Buat landing page untuk ‘disumbatkan’ perkara-perkara yang telah anda lakukan sebelum ini.

 

Untuk pengetahuan anda, hanya ada 2 jenis landing page affiliate yang mengancam!

 

Nak tahu apa dia? Yang utama adalah grafik sebenar pemilik produk. Anda boleh contact dengan pemiliknya untuk meminta kebenaran menggunakan minisite asal.

 

Kedua adalah landin page anda sendiri. Terpulang untuk anda designkan macam mana, yang penting serasi dengan produk yang dipromosikan.

 1. Berikan bonus. PASTIKAN BERSESUAIAN! 

 

Kebanyakan prospek mahukan bonus untuk mereka membeli daripada anda. Mereka tidak kisah dengan harga produk yang dipromosikan tersebut, asalkan pelaburan mereka berbaloi! Mereka dapat manfaat daripada produk yang anda promosikan dan dalam masa yang sama, mereka juga mendapat manfaat daripada bonus anda itu. 

 

Bagaimana untuk memberikan bonus? Lihat niche produk affiliate yang anda promosikan itu, jika nichenya adalah produk buat duit, berikan bonus dalam bentuk buat duit juga dan itulah sebaliknya.

 

Jangan sesekali menawarkan bonus yang terpesong dari nichenya. TIDAK AKAN BERJAYA MENJUAL!

 

Kenapa? Masih tak percaya juga??

 

Hmmm…kali ini pun tak percaya juga…

 

Tak apalah, silakan mencuba. 

 

Nanti anda tau sebabnya kenapa saya berkata seperti ini… 

 

 1. Jangan memandang rendah bonus anda! 

 

Kesilapan anda jika ada yang bertanya kepada anda berkenaan bonus tersebut, anda jawab dengan tidak yakin. Anda sendiri tidak tahu kelebihan bonus anda! 

 

Jadi, anda fikir, adakah prospek akan membeli daripada anda?

 

Sama sekali tidak! Mereka tidak akan membeli bonus yang diragui keberkesanannya. Sedangkan anda sendiri tidak yakin dengan bonus anda, apatah lagi mereka… 

 

Oleh itu, yakin dengan produk anda sendiri!

 

 1. Tarik perhatian prospek dengan sesuatu yang kontroversi!

 

Tahukah anda, kebanyakan orang lebih tertarik dengan perkara-perkara yang negative? Anda nak sedikit bukti? Hmm..cuba perhatikan keadaan sekeliling anda. Jika ada seseorang di kampung anda menjadi pekerja yang berjaya, apakah yang selalu orang perkatakan? 

 

Kebanyakannya berbunyi begini,

 

“ Aku tak sangka betullah si polan tu sekarang dah berjaya. Siap boleh pakai Mercedes mata belalang lagi! Dulu si polan tu degil. Kerjanya mengusik anak dara orang dan merempit keliling kampung sahaja. Sekarang kau tengok! Fuhh…tak sangka betul!” 

 

Haa…anda selalu dengar macam ni kan? Cuba anda lihat pula situasi di bwah ini, 

 

“ Aku tak sangka betullah si polan tu sekarang dah berjaya. Siap boleh pakai Mercedes mata belalang lagi! Tapi, memang patut pun. Dulu budak tu rajin, walaupun degil tapi dia pandai. Memang patutlah dia berjaya…”

 

Ahha…macam mana? Setuju? Hehe… Jadi gunakan kelebihan ini ya. 

 1. Layanan TERBAIK dan servis pantas!

 

Kuasa viral jangan pernah anda abaikan. Tahukah anda viral mulut ke mulut sangat berkuasa? Walaupun di dalam internet kita berkomunikasi secara tulisan, namun ia sebenarnya lisan jika di dunia nyata.

 

Berikan bonus kepada pembeli secepat mungkin! Jika anda menetapkan waktu tertentu untuk memberikan bonus, sila nyatakan awal-awal. Dan jangan melanggar time tersebut.

 

Apabila seorang sahaja mendapat respon yg pantas daripada anda, dia akan menyampaikan kepada orang lain.

 

Situasinya berbunyi begini,

 

“ Mat, aku sarankan kau beli dari mamat ni. Aku punya bonus 5 minit je da dapat(katakan). Memang pantas lah. Lagi satu, aku tnya dia bnyak soalan pun, selamba jer dia jwab. Memang aku yakin dengan bonus dia…”

 

Ingat, pelanggan sentiasa betul…

 

 1. Hubungi pelanggan yang pernah berurusan sebelum ini.

 

Mendapatkan pelanggan baru sebenarnya adalah susah berbanding anda mendapat pelanggan yang berulang. 

 

Anda hanya perlu emel sahaja pelanggan-pelanggan yang pernah berurusan dengan anda. Kadar keberkesannya lebih tinggi berbanding biasa.

 

 1. Kuasa Kuota Terhad! 

 

Ada sesetengah prospek yang suka membeli pada saat-saat akhir. Hal ini mungkin mereka ingin melihat dulu suasana yang berlaku atau mungkin juga mereka masih belum mendapat gaji.

 

Anda boleh letakkan sedikit gesaan seperti kuota 30 sahaja atau terhad sehingga hari XXXX sahaja.

 

Di sini anda juga telah menapis prospek yang benar-benar berkualiti dengan prospek yang acuh tak acuh. 

 

Sudah 14 cara dikongsikan. Apa yang perlu anda lakukan adalah TINDAKAN. Tanpa tindakan anda masih di takuk yang lama. Selamat Berjaya! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *