Contoh Karangan Biografi Seorang Doktor

Kongsikan Sekarang

Contoh Karangan Biografi Seorang Doktor

Contoh Karangan Biografi

 

Biografi Seorang Doktor

Tim ialah seorang doktor.  Beliau bertugas di sebuah hospital swasta di Kuala Lumpur.  Tim ialah seorang doktor yang berdedikasi dan suka menolong orang.  Dia disukai oleh ramai kerana kerajinan dan kemesraannya.

Tim berasal dari Negeri Melaka.  Beliau dilahirkan pada 7 August 1972 di Kampung Mewah Merlimau.  Tim merupakan anak sulung daripada tiga orang adik-beradik.  Encik Wong Kim Haw, bapa kepada Tim merupakan seorang penarik beca.  Ibunya pula telah meninggal dunia semasa beliau berusia sepuluh tahun.

Sebagai anak sulung, Tim terpaksa memikul tanggungjawab yang berat.  Beliau telah diasuh agar berdikari sejak kanak-kanak lagi.  Selain belajar, Tim terpaksa menyediakan makanan, minuman dan keperluan persekolahan adik-adiknya sewaktu ayahnya pergi bekerja.  Pada waktu petang, Tim mengambil upah menyediakan pembungkus nasi lemak kepada Mak Cik Lim.  Duit upah yang diperolehinya digunakan untuk menampung perbelanjaan persekolahannya.  Semasa cuti sekolah,  Tim mencari kerja menoreh getah di Kebun Pak Abu bersama-sama dengan adik-adiknya.  Sewaktu masa lapang, Tim menghabiskan masanya bermain dengan adik-beradik dan ayahnya, menonton TV dan berjalan-jalan di sawah padi.

Beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Batu Balik.  Sejak di bangku sekolah lagi, beliau telah membuktikan kepintaran dan tekadnya untuk belajar.  Beliau sanggup berjalan kaki sejauh empat kilometre untuk ke sekolah.  Berkat usaha dan kerajinan Tim akhirnya membuahkan hasil.  Beliau telah ditawarkan biasiswa untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang kedoktoran di salah sebuah universiti tempatan.

Selepas enam tahun belajar, Tim akhirnya berjaya mencapai cita-citanya untuk menjadi seorang doktor.  Beliau berhasrat membantu orang-orang miskin yang memerlukan rawatan.  Selepas tamat pengajiannya,  beliau lalu balik ke kampungnya, membuka sebuah klinik dan memberi rawatan perubatan kepada orang-orang kampung yang miskin secara percuma.  Kini, adiknya juga mengikut jejak Tim belajar dalam bidang perubatan dan berazam untuk menolong Tim setelah habis pengajiannya.

 

 

 

Baca juga :

Karangan Kepentingan Menguasai Ilmu

Sumber karangan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *