Soalan Lesen Memandu Yang Sering Ditanya.

Kongsikan Sekarang

Soalan Lesen Memandu Yang Sering Ditanya.

S: Adakah Lesen Memandu Percubaan (Lesen P) boleh ditukar kepada Lesen Memandu yang Kompeten (Lesen CDL) sebulan sebelum tarikh luput?

J: Sebagaimana prosedur, permohonan untuk menukar Lesen P ke Lesen CDL hanya boleh dilakukan dalam masa 7 hari sebelum tarikh luput. Anda mempunyai 1 tahun untuk melakukan penukaran selepas tarikh luput.

S: Lesen Memandu Pembelajaran Saya (Lesen L) telah tamat tempoh lebih daripada 2 tahun, bolehkah saya masih memperbaharuinya dan melakukan ujian praktikal?

Lesen A: L boleh diperbaharui untuk tempoh 3 atau 6 bulan tetapi tidak melebihi agregat 2 tahun dari tarikh pengeluaran. Jika di luar tempoh ini, calon mesti mengulangi semua elemen latihan dan ujian untuk mendapatkan Lesen L baru.

S: Berapa lamakah lesen saya luput jika tidak diperbaharui?
A: 1 tahun untuk Lesen P dan 3 tahun untuk Lesen CDL.

S: Saya orang asing yang belajar / bekerja di Malaysia, bolehkah saya memohon Lesen Memandu Malaysia?
A: Sesiapa (tempatan / asing) yang telah mencapai umur 17 tahun, dibenarkan untuk mendapatkan lesen memandu untuk kereta (kelas D / DA) dan jika mereka berusia 16 tahun, lesen motosikal B2. Ujian memandu boleh dalam Bahasa Inggeris atau Bahasa Malaysia. Maklumat Lanjut Prosedur Untuk Dapatkan Lesen Memandu Di Malaysia.

S: Isteri saya adalah rakyat Malaysia dan dia perlu menukar Lesen Memandu Malaysia ke Lesen Memandu Singapura, Bolehkah dia memandu kenderaan berdaftar Malaysia di Malaysia dengan Lesen Memandu Singapura?
A: Di bawah Perjanjian Bilateral, ya, dia boleh memandu kenderaan berdaftar Malaysia di Malaysia.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *