Contoh Karangan Kebaikan Dan Keburukan Internet

Kongsikan Sekarang

Contoh Karangan Kebaikan Dan Keburukan Internet

 

Kebaikan dan Keburukan Internet
Internet merupakan sistem komunikasi yang menyampaikan maklumat dari seluruh dunia.Sistem ini boleh diperoleh melalui komputer atau sebagainya.Kini internet boleh dilayari menerusi telefon bimbit.Internet mempunyai kebaikan dan keburukan.

Antara kebaikan internet ialah kita akan menerima maklumat dengan cepat.Minda kita akan sentiasa terbuka dan terkini.Dalam keadaan tertentu,kita boleh bersedia jika kita menghadapi sesuatu masalah.Internet akan memudahkan lagi kerja-kerja seharian kita.

Seterusnya,kita boleh mendapatkan maklumat hanya hanya dengan menggunakan hujung jari sahaja.Sebelum ini,jikakita ingin mengetahui tentang ubat-ubatan,kita terpaksa pergi ke hospital.Menerusi teknologi ini,kita dapat menjimatkan masa,duit dan tenaga.

Namun begitu,keburukannya tetap ada terutama bagi mereka yang berfikiran negatif,mereka akan melihat laman web yang tidak baik.Hal ini boleh mengganggu perasaan kita sebagai seorang pelajar.Akibatnya,kita akan terpengaruh dengan budaya kuning yang kita lihat itu.

Bagi pelajar-pelajar yang malas,mereka akan berterusan.Fenomena ini akan menyebabkan kita malas mengulang kaji pelajaran.Apabila pelajar melayari internet,semua masa lapang akan digunakan untuk melayari internet sahaja.Akibatnya badan menjadi tidak sihat apabila tidak keluar beriadah.

Natijahnya,walaupun terdapat kebaikan dan keburukan,internet memang penting kepada kita,lagi-lagi kepada yang bekerja di pejabat.Teknologi moden ini perlu dipelajari oleh setiap murid supaya tugasan yang diberikan dapat diselesaikan denga cepat.Jadi marilah kita berusaha mempelajari cara menggunakan computer terlebih dahulu.Internet adalah untuk memudahkan kerja,bukan untuk melayari perkara-perkara yang tidak bermoral.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *